Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter beskedet att covidrestriktionerna försvinner den 29 september börjar miljöförvaltningen trappa ner trängselkontrollerna.
Efter beskedet att covidrestriktionerna försvinner den 29 september börjar miljöförvaltningen trappa ner trängselkontrollerna.

Trängselkollar trappas ner: ”Planerar ingen större tillsyn nu”

Efter regeringens besked om att flera coronarestriktioner tas bort börjar miljöförvaltningen planera för att knyta ihop tillsynsarbetet. Och det är en intensiv period som nu avslutas – bara i år har 116 trängselkontroller gjorts på Kungsbackas krogar och restauranger.
– Vi arbetar på, men planerar inga större tillsynsinsatser innan restriktionerna lyfts, säger chefen Katarina Öryd.

På tisdagen meddelade regeringen att corona-restriktionerna nu lättas från och med 29 september. Det innebär också att de särskilda trängselreglerna på restauranger och krogar försvinner.

För miljöförvaltningen i Kungsbacka betyder beskedet att de nu kan börja varva ner arbetet med trängselkontroller.

LÄS MER: Kraftig dominans av ovaccinerade på iva i Halland

– Vi jobbar på, men vi hade ändå inga jättestora kontroller inplanerade i september, säger Katarina Öryd, chef på miljöförvaltningen.

Ställde om

Pandemiåret innebar att kommunens miljökontrollanter snabbt fick ställa om för att på plats kontrollera trängsel och antal besökare ute på restauranger och krogar.

Bara i år, fram till den 26 augusti, har de gjort 116 kontroller ute i det lokala restauranglivet. Med stor sannolikhet blir det inga fler.

– Vi har inte fått några nya direktiv från länsstyrelsen som samordnar arbetet, men vi drar slutsatsen att trängsellagen inte kommer att förlängas efter september, säger Katarina Öryd.

LÄS MER: Ny boom för restaurangerna – svårt att hitta personal

Bra koll på läget

Samtidigt passar hon på att berömma Kungsbackakrögarna.

– Vi fick ju lättnader i restriktionerna redan den första juli och vi ser att krögarna har koll. Vi har fått in väldigt få klagomål om trängsel den senaste tiden,säger Öryd.

LÄS MER: Blandade coronareaktioner på stan

De kommunala miljöinspektörerna jobbar i normala tider både med tillsyn av livsmedelslagen och miljöbalken. Katarina Öryd medger att de tvingats till snabba omprioriteringar under pandemiåret, för att hinna kontrollera att covid-restriktionerna efterlevs.

– Vi fick ju till oss det uppdraget väldigt snabbt, ungefär lika snabbt som det nu ser ut att avslutas. Det betyder ju att vi tvingats skjuta på viss annan tillsyn, men någon större tillsynsskuld finns inte. Vi är ju vana att jobba med detta, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.