Trädgårdsmästaren från Tjolöholm tipsar: Så fixar du inför våren

Bort med gamla löv, klipp ur buskar och skicka på med mull från komposten. När dagarna blir längre och solen tittar fram är det hög tid att börja städa i rabatterna.
– Hitta det som passar. Det ska vara roligt att hålla på i trädgården, säger Johan Larsson som är trädgårdsmästare till yrket.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Än så länge är det mest snödroppar, krokus, samt en och annan lilja som tittar fram i våra trädgårdar. Men i takt med att dagarna blir längre och soltimmarna fler, så börjar det hända saker. Och även om det är för tidigt att ge sig ut och plantera, så finns det en hel del att göra redan nu för de som vill ge sig ut i vårträdgården och fixa.

– Själv har jag kommit ganska långt redan. Men det är väl en yrkesskada, säger Johan Larsson när Kungsbacka-Posten hälsar på hemma i hans egen trädgård.

Till vardags arbetar han som trädgårdsmästare på Tjolöholms slott. Och även om det är en helt annan typ av trädgård runt slottet, så växer det mesta ur samma typ av jord. Dessutom är det samma sol som skiner och värmer, och där finns det skäl att uppehålla sig.

ANNONS

– Jag brukar börja med att städa ur rabatterna och ta bort allt gammalt löv. På så sätt får man ju fram snödroppar och krokus och andra vårblommor som kommer tidigt. Dessutom kan man gallra och klippa ur buskar för att få in mer ljus som gynnar att det växer. Till exempel så brukar jag klippa ur lite i mina vinbärsbuskar varje vår, berättar trädgårdsmästaren.

Komposten är hjärtat

En viktig detalj här, enligt Johan Larsson, det är att ta vara på allt som rensas bort.

– Allt åker ner i komposten. Den är trädgårdens hjärta.

Han visar i en av rabatterna som är noggrant urstädad, hur översta lagret nu består av mull från tidigare komposterat trädgårdsrens.

– Och det kan vara lite grovt, det måste inte vara ren jord, säger Johan Larsson och gräver ner ett par centimeter med handen i rabatten för att visa ungefär hur tjockt lager kompostjord han har lagt på.

– Kompostjorden för med sig näring och mikroliv och är bra för jordstrukturen. Inte minst här i Kungsbacka där det är ganska lerig jord.

Klätterrosor kan beskäras

Det finns även växter och träd som med fördel kan beskäras så här års. Johan Larsson har redan sedan tidigare beskurit sina klätterrosor till exempel.

ANNONS

– Klätterrosor klarar att bli beskurna så här års. Dessutom håller jag på och beskär mitt äppleträd.

Han fortsätter:

– Ofta beskär man under jas-tiden (juli, augusti, september reds. anm) men jag är mest ute efter att få en fin form på trädet. Så jag beskär nu, förklarar han.

Gräsmattan då? Jo, där finns det också saker att göra. Men ta det försiktigt, manar trädgårdsmästaren.

– Man kan absolut gödsla gräsmattan nu. Och definitivt börja rensa från ogräs. Ju längre fram man ger sig på ogräset desto svårare är det att få bort.

Dock kan det vara värt med en varning.

– Man bör inte gödsla med konstgödsel om det är solsken. Då bränner det och man får fula gula fläckar i gräsmattan, förklarar Johan Larsson.

Vänta med att plantera

Den som är sugen på att ge sig ut och plantera bör dock vänta ett tag till. Risken för frostnätter bör vara över innan nya växter och blommor åker ner i rabatterna.

– Man kan absolut börja så saker inomhus som ska planteras ut längre fram. Men man bör nog vänta till mitten av maj med att sätta ut. Det har nog hänt många gånger att folk har köpt nya växter och planterat bara för att få se dem förstörda efter att det plötsligt blivit minusgrader ute igen, säger Johan Larsson.

ANNONS

I övrigt är det dock att testa sig fram som gäller. Det finns olika tips och råd beroende på vem man frågar, menar Johan Larsson.

– Vi gör inte ens alltid likadant ute på Tjolöholm, säger han och skrattar.

– Man får testa sig fram, testa nya saker. Och hitta det som passar. Det ska vara roligt att hålla på i trädgården, säger Johan Larsson.

LÄS MER:Veteraner, gröngölingar och politiker flockades runt fröerna

LÄS MER:Helena i Onsala fångade norrskenet på bild: ”Magiskt”

LÄS MER:Flera gräsbränder i helgen – räddningstjänsten varnar

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS