Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Träd välte över uteplatsen: ”Inte första gången det händer”

Linda Pannas och Peter Tiit Aasa fick en chock när de kom hem och möttes av ett träd som hade förstört deras uteplats i Björkris. De boende i området har nu fått nog av nervälta träd.
– Jag har små barn hemma och jag vågar knappt släppa ut dem i trädgården. Det är bara en tidsfråga innan fler träd faller, säger grannen Emma Lagerbielke.

När Linda Pannas och Peter Tiit Aasa kom hem efter att ha firat sin bröllopsdag i Falkenberg möttes de av en tråkig syn. Ett träd hade fallit över deras uteplats, och förstört både paviljong och staket. Och det är inte första gången det händer.

– Det kan inte fortsätta såhär. Det viktigaste är att ingen person kom till skada, men ska det behöva gå så långt innan någonting händer? Det är barn som leker här utanför och dagisbarn som leker uppe i skogen. Tänk om det hade fallit på dem? Det är såna hemska tankar som far runt, säger Linda Pannas.

LÄS MER: Man fick träd över sig – avled till följd av sina skador

”Ren tur att ingen kom till skada”

Linda och Peter står på baksidan och försöker se hur stora skadorna är på paviljongen som skyddar mot väder och vind på uteplatsen. Även staketet är trasigt på flera ställen och utebelysningen också. Grannen Emma Lagerbielke hörde när trädet föll och messade paret.

– Vi hörde att det small till. Det var en rejäl smäll och vi antog nästan att det var ett träd som hade fallit. Så min man sprang ut för att kolla och såg det där. Det var ju bara ren tur att ingen kom till skada, säger hon.

LÄS MER: Nej till kommunala fruktodlingar: ”Klart jag är besviken”

Trädet föll över en gångstig som går mellan husen och skogen.

– Det promenerar folk här hela tiden, folk som rastar hunden, barn som leker. Det här hände också mitt på dagen, säger Linda Pannas.

Nära huset förra gången

Grannen Ionie Oskarson fick ett fallande träd över sin tomt för snart två år sedan. Lite skador på husnocken syns fortfarande men det var tur att trädet inte var högre än så.

– Det var rakt mot väggen och någon decimeter till så hade den gått rakt genom huset. Jag tycker det är förfärligt, ska det falla träd varje år är det inget kul, säger hon och fortsätter:

– Det är ingen värdefull skog heller, de flesta träden ser sjuka eller är redan döda, och många av dem har rötter som bara sitter på berget.

LÄS MER: Nej till kommunala fruktodlingar: ”Klart jag är besviken”

Kommunen: ”Vi har inget ansvar”

Förra året tog kommunen ner träd som stod på kommunens mark, men upp i skogen, efter gärdsgården, är det en privat markägare. Per Bodén, arbetsledare på gatuavdelningen, förklarar att de inte får gå in på privat mark och ta bort träd.

– Vi har inget ansvar över träden som står på markägarens sida. Men när det föll ett träd sist, påtalade vi för markägaren att se över alla träden, eftersom det är svårt att överblicka hur träden mår på insidan, säger han.

LÄS MER: Senaste uppdateringarna om stormen Malik i Kungsbacka

”Hade tagit bort flera träd om vi kunnat”

Per Bodén håller med grannarna om att det är flera träd som inte ser ut att må så bra om man tittar med blotta ögat. Och det som föll nyligen över Pannas och Aasas uteplats var ruttet, konstaterade Per Bodén när han var där och kollade.

– Det hade gått av i stammen bara så det var helt dött. Sen finns det andra träd där som jag har sett stå med rötterna på berget. Det man kan hålla utkik efter är väldigt stora grenar som ramlat av ett träd eller om topparna är avbrutna. Vi kan inte tvinga markägarna att göra någonting, vi kan påtala igen att det vält ett träd till, säger han och fortsätter:

– Man förstår ju folk att de är oroliga. Det kunde lika gärna gått någon med sin hund på promenad eller barn som leker där. Det är bara materiella skador som tur är.

Men till exempel, ett träd som är dött och väldigt högt och står nära bebyggelse, hade ni tagit bort det om det stod på kommunens mark?

– Ja, det hade vi gjort, vi hade tagit bort flera träd som står på den sidan om vi hade kunnat. Man måste tänka på säkerheten, ligger det nära stigar, hus eller där det rör sig mycket folk så ska det bort.

LÄS MER: Beslutet: Skårbyskolan blir en 4-9-skola

Markägaren: Ser just nu över träden

Kommunen tog förra året bort drygt tiotal träd. Markägaren har också varit på plats och avverkade träd i kanten hösten 2020, då togs alla träd som var dåliga ner, enligt en av markägarna.

– Enligt vår kännedom var trädet som föll på huset 2020 inte vårt utan stod på kommunens mark. Det träd som gick ner nu var en ask som drabbats av asksjukan vilket gör att de dör fort, skriver en av markägarna i ett mejl och fortsätter:

– Som markägare är man inte skyldig att avverka friska träd, oavsett avstånd till bebyggelse eller vägar. Vi ser just nu över om det finns något mer dåligt träd som behöver åtgärdas.

LÄS MER: Så kommer Björkris etapp två se ut – ett bygge på tio år

”Tycker ändå kommunen borde ha något ansvar”

De boende i området tycker att alla träd som har en risk att falla över hus eller promenadstigen ska bort.

– Jag har små barn hemma och jag vågar knappt släppa ut dem i trädgården. Det är bara en tidsfråga innan fler träd faller, det är bara att hoppas att ingen kommer till skada, säger Emma Lagerbielke som bor nära skogen.

Under stormen förra helgen var det många av de boende som var oroliga över att det skulle falla mer träd.

– Vi var livrädda, vi tänkte nu kommer det när som helst. Jag tycker ändå kommunen borde ha något ansvar, det är ju de som godkänner detaljplanen. Jag har räknat på det och några av träden är 27 meter höga och vårat hus ligger 20 meter från träden. Det kommer inte finnas mycket kvar om det välter över huset, säger Peter Tiit Aasa.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.