Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tova-Sophia från Onsala vill bli mamma: ”Kommer dra igång ett surrogatprojekt”

För lite mer än 18 år sedan genomförde realityprofilen Tova-Sophia Aronsson, från Onsala, en könskorrigering. Nu har hon hittat kärleken och hon siktar på att bli mamma.
– Om allt går som det ska kommer vi dra i gång ett surrogatprojekt till hösten. Och förhoppningsvis kan vi vara föräldrar till våren 2024, säger hon.

Tova-Sophia Aronsson är känd från flera olika realityprogram i tv och senast hon syntes i Robinson. Det blev sju långa veckor i den svenska vildmarken, men det hela fick ett abrupt slut.

Från inspelningsplatsen lyckades hon och en annan Robinson-deltagare ta sig in till Haparanda. De besökte Ica Maxi och köpte mat. Enligt GP rörde det sig bland annat om köttbullar, pannkakor, falukorv och godis. Inköpen åts sedan när kamerorna inte var på. Det ledde till att arga snickaren Anders Öfvergård ilsknade till och Tova-Sophia Aronsson och deltagaren Alexander Chennaoui diskvalificerades.

LÄS MER: Tova-Sophia om att kastas ut från Robinson: ”Jag gjorde ett dumt val”

– Jag tappade suget lite grann där, och det handlade inte så mycket om hunger, jag var bara uttråkad. Visst, jag gjorde ett dumt val, men jag väljer att ta det med en nypa salt. Visst skäms jag lite men gjort är gjort och jag står för det som hände, har Tova-Sophia Aronsson tidigare berättat för Kungsbacka-Posten.

”De tilltalar mig med rätt pronomen”

Efter programmet har hon bland annat fått höra att hon hade kunnat gå hela vägen och tagit hem vinsten. Men hemmavid har hon också fått höra kommentarer som ”det är ju hon som fuskar”.

– Jag gillar att de tilltalar mig med rätt pronomen, men hade föredraget att höra: ”det var hon som vann”. Det är många som tror att jag hade gått långt om jag inte hade fuskat, säger hon i dag.

LÄS MER: Tova-Sophia från Onsala tävlar i årets Robinson

Tova-Sophia har också varit med i SVT-programmet Första dejten, som sändes innan Robinson. I programmet går man på en middagsdejt med en främling och i slutet av dejten ska man berätta för varandra om man vill träffas igen eller inte.

Tova-Sophia fick träffa dejten Karl från Karlstad. I slutet av dejten berättade hon om sin bakgrund. Vid 16 års ålder påbörjade hon en hormonbehandling och några år senare en könskorrigering.

– När jag tänker tillbaka på det programmet känns det väldigt avlägset. Men där fick jag göra ett statement, vara en förebild och normalisera min bakgrund, säger Tova-Sophia.

Tova-Sophia Aronsson jobbar som frisör och driver Salong Monster i Onsala. Bild: Jonas Eklöf
Tova-Sophia Aronsson jobbar som frisör och driver Salong Monster i Onsala. Bild: Jonas Eklöf

”Första killen jag har kunnat vara mig själv med”

Det blev ingen andra dejt. Tova-Sophia tyckte avståndet var för långt. Men hon skulle ändå hitta sin kärlek – tre dagar efter att inspelningen av Robinson var klar.

– I dag har vi snart har vi varit tillsammans i ett och ett halvt år. Det är första killen som jag helt har kunnat vara mig själv med. Han vet allt och efter att jag hade berättat om min bakgrund för honom var det så enkelt.

Hon berättar att pojkvännen kompletterar henne. Att han är lugnare och att han tar ned henne på jorden. Han är som en bästis och pojkvän i ett. Hon är kär, men hon vill hålla honom hemlig och inte avslöja hans namn.

– I mitt riktiga liv är han inte hemlig. Han ska inte behöva få en massa följare om han inte vill. Vår relation bygger inte på en massa likes och uppmärksamhet.

LÄS MER: Frågesports-proffset från Åsa med i SVT:s Muren

Tova-Sophia och pojkvännen. I hennes privata liv är han inte hemlig, men till media och på sociala medier vill hon inte gå ut med hans namn. Bild: Privat
Tova-Sophia och pojkvännen. I hennes privata liv är han inte hemlig, men till media och på sociala medier vill hon inte gå ut med hans namn. Bild: Privat

Vill dra i gång ett surrogatprojekt till hösten

Tova-Sophia och pojkvännen bor inte tillsammans. Hon bor i Onsala och jobbar som frisör, han i Göteborg. De är på sätt och vis sambos. Men har boenden på varsitt håll. Men att flytta helt ihop kan bli aktuellt om de blir föräldrar.

– Man ska aldrig ta något för givet med barn. Om allt går som det ska kommer vi dra i gång ett surrogatprojekt till hösten. Och förhoppningsvis kan vi vara föräldrar till våren 2024. Det tar sin lilla tid.

Att adoptera är inget alternativ. Utan det är att hitta en surrogat som gäller.

– Det är det enda sättet som han kan bli biologisk pappa. Det är ändå det vi vill.

Hur känns det för dig att inte vara biologisk mamma?

– Blod är tjockare än vatten, men kärlek är tjockare än blod. Det kommer vara ett efterlängtat barn. Det kommer vara min lilla bebis oavsett. Man får växa in i föräldrarollen, precis som alla andra, det är ingen skillnad. Man kan vara mamma på väldigt många olika sätt.

Fakta: Surrogatmödraskap i korthet

• En surrogatmamma är en kvinna som bär ett barn för någon annan. Det finns olika typer av surrogatmödraskap.

• Dels finns det ett som kallas fullständigt surrogatmödraskap. Det innebär att ett befruktat ägg inplanteras i surrogatens livmoder. Ägget kan vara mammans egna eller så använder man en äggdonator.

• Dels finns det partiellt surrogatmödraskap, där man använder surrogatens egna ägg.

• I Sverige är surrogatmödraskap inte reglerade. Det betyder bland annat att man inte kan få hjälp med insemination. Man kan dock göra privata överenskommelser.

• Det är inte olagligt att ha en surrogat i ett annat land. Och när det gäller den juridiska biten gäller olika regler för varje land.

Källa: RFSU.

LÄS MER: Omar Rudberg från Åsa tävlar i Mello – för tredje gången

Ska välja en äggdonator som är lik Tova-Sophia

Tova-Sophia har läst på en hel del kring hur ett surrogatmödraskap fungerar och har börjat titta efter lösningar utanför Sveriges gränser.

– Ukraina har varit ett alternativ, men det känns inte så tryggt just nu. När vi väl drar igång ska vi kolla på vilka värdländer som är aktuella och läsa på. Men vi kommer att ta en äggdonator som är så lik mig som möjligt.

De vill inte gå in i processen och styra för mycket. Bland annat är inte viktigt om det blir en tjej eller kille.

– Blir det ett friskt människobarn så blir jag nöjd. Jag har alltid tänkt att jag vill ha en dotter, men nu känner jag att det inte spelar roll.

LÄS MER: Halländska bilfesten Wheels and Wings gör comeback i sommar

Försöker se fördelarna med att inte vara gravid

Att bli mamma har alltid funnits med i bilden. Hon har haft en romantiserad bild av att bli förälder, att gå i högklackat, tajta klänningar och vara gravid. Men nu känner hon att hon längtar efter familjelivet. Inte skaffa barn för att skaffa barn.

– Om jag hade kunnat hade jag gärna velat bli gravid, men nu kan jag inte det. Nu är det som det är och jag är inte ledsen för det längre. Nu försöker jag tänka positivt och se fördelarna med att inte vara gravid själv. Det är ingen garanti att man hade haft en enkel graviditet. Förhoppningsvis blir det en surrogatmamma som har haft enkla graviditeter och vill hjälpa någon annan att uppleva glädjen med ett barn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.