Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, tvekade aldrig att hissa regnbågsflaggan igen. Trots fjolårets debatt.
Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande, tvekade aldrig att hissa regnbågsflaggan igen. Trots fjolårets debatt. Bild: Tobias Sandblom

Toppolitikern hoppas slippa debatt om regnbågsflaggan

När regnbågsflaggan hissades utanför stadshuset blev det debatt. Framför allt SD och KD slog bakut. Nu hissar dock kommunen flaggan igen.
– För oss är det en självklarhet, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Inför West Pride ifjol hissade kommunen regnbågsflaggan, som ska symbolisera allas lika värde.

SD och KD blev arga

Det väckte dock ilska i vissa läger. Bland annat skrev Sverigedemokraternas Carita Boulwén en insändare i ämnet:

LÄS MER:Hans Forsberg får miljoner – nu vill SD se över politikeravtalen

"Det är inte en kommuns uppgift att manifestera olika politiska ställningstagande eller värdera olika åsikter. Kommunen ska agera utifrån objektivitet och saklighet och ska behandla alla lika, utan särprioriteringar.”

Hon hade stöd av Kristdemokraternas Niklas Mattsson. Han var mest upprörd över att regnbågsflaggan hissades på nationaldagen. "Vi tycker att nationaldagen är viktig att fira och att vår kommun också ska göra det på ett respektfullt sätt”, skrev Niklas Mattsson.

LÄS MER:Annorlunda kajaktävling genom Kungsbacka

Ska vaja i två veckor

Nu hissar Kungsbacka kommun den färgglada flaggan på nytt. Det sker mellan den 20 september och 3 oktober.

ANNONS

– Vi har tagit beslut om flaggreglerna och när det gäller andra flaggor, som regnbågsflaggan, så fattar kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om man ska hissa den. Det gjorde vi under tisdagen och det var ett enhälligt beslut, säger Lisa Andersson.

Fyra meter lång och ganska otymplig är regnbågsflaggan. Lisa Andersson (M) anser att den står för något bra: alla människors lika värde.
Fyra meter lång och ganska otymplig är regnbågsflaggan. Lisa Andersson (M) anser att den står för något bra: alla människors lika värde. Bild: Tobias Sandblom

Senast blev det en hätsk debatt, vilket Lisa Andersson är medveten om. Hon tvekade dock aldrig att hissa flaggan igen.

"Olycklig debatt”

– Jag tycker det är olyckligt med den debatt som blev. Vi visar att kommunen och Moderaterna står för att alla ska få vara den man är. Ingen ska diskrimineras på grund av den man älskar. Det är en trygghet alla ska få känna.

Är du rädd för ny kritik?

– Hoppas inte det. Jag tycker det är ett självklart val. En del hade kritik mot att den hissades på svenska flaggans dag. Det kanske blir mindre kritik i år. Men för mig är det självklart att stå för människors lika värde, säger Lisa Andersson.

LÄS MER:Ville stoppa kriminella politiker – fick nej

Sverigedemokraternas gruppledare Carita Boulwén (SD) är fortsatt kritisk till att Kungsbacka kommun ska hissa regnbågsflaggan.

– Det är ett beslut som vi definitivt inte står bakom! Vi har sedan tidigare lämnat förslag om flaggpolicy för Kungsbacka kommun, vilket innebar att kommunen enbart flaggar med nationsflaggor och kommunflaggor samt vid särskilt motiverade tillfällen FN och Europaflaggan, men som tyvärr röstades ned, skriver hon i ett mejl till Kungsbacka-Posten och fortsätter:

ANNONS

– Kommunens uppdrag är inte att driva politisk opinionsbildning, utan ska hålla sig neutral och inte flagga med politiska flaggor, vilket prideflaggan ändå måste anses vara. Kommunen ska självklart värna alla sina invånares rätt att inte utsättas för diskriminering. Det innebär dock inte att de ska ta ställning för en politisk rörelse, oavsett hur behjärtansvärd den än må vara.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS