Tommy fick eleverna att engagera sig i klimatet – nu släpps boken

Tommy Bengtsson har varit bildlärare i kommunen i över 40 år. Engagemanget för miljön är också långvarigt. Han är ordförande i föreningen Keep the planet alive som nu släppt en bok, illustrerad av barn.
– Barn kan så mycket, de är tidigt insatta i klimatfrågan.

ANNONS

Tommy Bengtsson är nöjd med föreningens tredje bok, som har som mål att lyfta klimatet. Precis som föregångarna står barnen och ungdomarnas bilder i centrum.

Det färgglada omslaget har femmorna på Kullaviksskolan målat.

– Det var väldigt roligt att bilden från Kullavik blev omslagsbild. Mellanstadiets lärare heter Peter Scheuer och han blev väldigt engagerad, berättar Tommy Bengtsson.

Flera Kungsbackabor bidrar

Mellan barnens färgglada bilduppslag har Margot Wallström med flera skrivit texter på temat klimatkrisen. Medprojektledare var bland andra Kungsbackabon Martin Almqvist, och den lokale miljökämpen Sven Svedulf har bidragit med en text. Det har också Tommy Bengtssons dotter Pernilla Baralt, generalsekreterare i Unicef Sverige, gjort.

ANNONS

– Jag har många kontakter både inom Unicef och Greenpeace, och därför har vi lyckats sprida boken även utomlands. Jag var uppe och lämnade den på FN-förbundets möte i Stockholm och de älskade den, säger Tommy.

Barnen är viktiga

Han har oroat sig för miljön sedan 70-talet. Redan då undervisade han Kungsbackaelever i bild, på Hålabäcksskolan, och senare dåvarande Bukärrsskolan och till sist Kullaviksskolan. Tidigt lät han eleverna arbeta med tema natur och miljö. Han värnar fortfarande om både barnen och naturen.

– Det är barnens arbete som ska lyftas fram, inte mitt. Målet är att väcka engagemang, säger han.

LÄS MER:Oväntade mötet på Nidingen: en vilsen valross

LÄS MER:Döda fåglar på stranden kan vara fågelinfluensa

LÄS MER:Kungsbackas energiplan är 23 år gammal: ”Stor omställning”

ANNONS