Tolinsson (S) väcker frågor kring IES öppning

Med mindre än en vecka kvar till öppningen av Internationella Engelska Skolan i Kungsbacka ställer nu Johan Tolinsson (S) frågor kring konsekvenserna av den nya skolan.
– Risk att alla inte får samma förutsättningar på skolorna, säger Tolinsson.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Ungefär 600 till 700 elever kommer på måndag att börja vid den nyöppnade Internationella Engelska Skolan, IES. Johan Tolinsson, andre vice ordförande i nämnden för förskola och grundskola, ställer nu frågor till nämnden kring potentiella konsekvenser av öppningen till nämnden.

Dessa frågor gäller bland annat vilka ekonomiska konsekvenser övriga skolor får när elever lämnar för IES, samt hur detta påverkar de lärare som nu eventuellt går från de kommunala skolorna till IES.

– När det är ungefär 700 elever som börjar på IES så tappar våra kommunala skolor både elever och pengar, och det får konsekvenser, och det tycker jag är en väldigt relevant fråga, säger Johan Tolinsson.

ANNONS

LÄS MER:Så trångbodd är ditt barns skola – många är fyllda till max

Olika förutsättningar på skolorna

Tolinsson menar att när det blir färre elever på en skola så får de även mindre i bidrag att förhålla sig till. Men han ser även att detta kan innebära problem med lärare.

– Det finns elever som behöver en viss hjälp, och då är det inte säkert att det finns tillräckligt många pedagoger för det. Då finns det en risk att alla inte får samma förutsättningar på skolorna, och det är en oerhört viktig fråga.

Är det inte för sent att komma med dessa konsekvenser nu?

– Absolut inte. Vi företräder alla skolor och vi vill därför se de potentiella konsekvenserna av detta, och visar det sig att det kommer konsekvenser får det lösas. Sedan sa vi nej till IES från början då vi vill att alla ska ha samma förutsättningar, säger Tolinsson.

LÄS MER:Antivaxxarnas planer fortskrider: ”Vi ska ansöka om att starta skola”

Skolchefen om konsekvenserna

Maria Andersson, skolchef vid Kungsbacka kommun, ser dock inte dessa farhågor. Detta då hon menar att det redan gjorts en risk- och konsekvensanalys som kommer redovisas i september.

– Vi har räknat in Engelska skolan när vi gjorde vår helårsrapport, och har då kunnat anpassa ekonomin efter detta utan att se några konsekvenser. Så enligt detta klarar rektorerna ett minskat elevunderlag alldeles utmärkt, säger Maria Andersson.

ANNONS

Även när det kommer till Tolinssons fråga om lärare ser Andersson att det även här inte är några problem.

– Vi har lärare som slutat, men om det är av pension eller andra anledningar vet inte jag. Sedan är det då också barn som gått över till Engelska skolan så går det varken plus eller minus. Det finns ingenting som tyder på att vi har för få lärare i den kommunala skolan, säger Andersson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS