Varbergs tingsrätt dömer mannen för häleriförseelse.
Varbergs tingsrätt dömer mannen för häleriförseelse. Bild: Annika Karlbom

Tog kajak och lade upp på Blocket – ägaren svarade på annonsen

En man i 35-årsåldern tog med sig en kajak han hittat i en skogsdunge i Hovås, och lade ut den till försäljning på Blocket. Den rättmätige ägaren hittade annonsen och hörde av sig. Nu döms säljaren för häleriförseelse.

ANNONS

Mannen från Onsala hittade två kajaker i ett skogsområde i Hovås. Han tog med sig en av dem, putsade upp den och lade ut den till försäljning på nätet.

Ägaren som saknat sin kajak hade hållit koll på försäljningsannonserna som kom ut, och fattade snabbt misstanke när han såg den aktuella annonsen. Han tog kontakt med säljaren och sade sig vara intresserad av att köpa kajaken.

Ägaren kände igen kajaken

Han fick adressen till stället där den förvarades och när han kom dit kände han omedelbart igen den som sin. Säljaren var inte på plats vid tillfället, men meddelade att kunden kunde ta med sig varan och swisha betalningen.

ANNONS

Ägaren har berättat att han förvarat sina två kajaker fastlåsta i en jolleställning. När den 35-årige mannen hittade dem låg de dock i en skogsdunge, med en presenning bredvid sig.

Döms till böter

Tingsrätten menar att säljaren borde förstått när han fann kajaken att den kunde ha hamnat där genom ett brott. Rätten köper inte hans uppgifter om att kajaken var i ett uselt skick när han hittade den, med tanke på hur den såg ut på bilderna efter han rengjort den.

Att han ville sälja den så snabbt som möjligt, utan att ens träffa köparen tyder enligt tingsrätten på att han kan ha förstått att det fanns skäl att misstänka att den var stöldgods.

Han döms därför för häleriförseelse, som är den mildaste graden av häleribrott. Påföljden blir 60 dagsböter om 275 kronor.

LÄS MER:Inbrott i lada i Fjärås – par sågs lämna med dramaten

LÄS MER:Man stal koppar och kablar från reningsverket

LÄS MER:Väktare slagen i ansiktet av klädtjuv – polisinsats i Hede

ANNONS