Tjolöholm på lista över filmkulturens skatter – efter filmen med Hollywoodstjärnor

Tjolöholms slott hamnar nu på Europeiska filmakademiens lista över ställen som spelat en viktig roll i filmhistorien. Slottet får en placering tack vare Lars von Trier-filmen Melancholia, där både interiören och trädgården spelar en viktig roll.
– Många cineaster reser fortfarande till oss för att se miljön, så har det varit sedan 2011, säger slottsintendent Magdalena Kasper.

ANNONS

Det är Europeiska filmakademin som ligger bakom listan. Målet med den är att symboliska inspelningsplatser ska bevaras och skyddas nu och i framtiden. Fårö, där sju av Ingmar Bergmans filmer spelats in, samt Hovs hallar, från Bergmans Det sjunde inseglet, har varit de enda svenska platserna på listan – fram till nu.

– Region Halland fick veta det av European film academy för ungefär två veckor sedan, och vi blev såklart fantastiskt glada. Filmen är något som lever kvar hos oss, säger Magdalena Kasper.

Inspelning på nätterna

Melancholia spelades in i juli 2010 och Kungbackabor som ser filmen känner lätt igen scenen. Trädgården som omger båda sidor av slottet syns och spelar en viktig roll. Magdalena Kasper var platsansvarig under inspelningarna och berättar om vad hon minns.

– De var här i två veckor och första veckans inspelningar skedde på natten. Det var under vår absoluta högsäsong, men vi kunde ändå ha öppet som vanligt på dagarna. Andra veckan spelades in på dagtid, mestadels exteriört, säger hon.

Vissa scener utspelar sig på inomhus, men faktum är att många filmades i studio – i Trollhättan. Man byggde upp kopior av slottets rum för att kunna använda Film i västs studio.

Bioaktuell i helgen

Allt som rör film planeras långt i förväg och därför brukar det gå att anpassa inspelningar så att de inte krockar med annan verksamhet.

– Lars von Trier ville spela in här, han var här och rekade, kanske ett år innan. Det är detaljerad planering inför filminspelningar. Därför tackar vi ja när vi får förfrågningar. Det är väldigt roligt, säger Magdalena Kasper.

Just nu är ingen ny inspelning planerad, men faktum är att en liten del av Tjolöholm är bioaktuell i helgen. I Björn Runges film ”Bränn alla mina brev”, som baserar sig på Alex Schulmans roman med samma namn, utspelar sig en scen på en grusväg. Grusvägen ligger vid skogen som omger slottet.

– Jag vet inte om det går att känna igen vägen, men kanske, säger Magdalena Kasper.

LÄS MER:Fick nej till mobilmast på Tjolöholms slott: ”Hade behövts”

LÄS MER:Metalbandet Sabaton gästar Tjolöholms slott: ”Blir pampigt”

LÄS MER:Tjolöholms slott aktuellt i musikvideo: ”Mystisk och filmisk känsla”

ANNONS