Tjolöholm drar ner på elnotan: ”Vi vill inte tappa julkänslan”

Tjolöholm jobbar hårt med att dra ner elnotan den kommande vintern. Just nu pågår en inventering för att hitta genvägar som kan spara energi. Det handlar om allt från hur många julljus som ska tändas, till att tillfälligt flytta den omtyckta kaféverksamheten.
– Vi ser över vad som går att göra utan att vi tappar känslan och upplevelsen för besökaren, säger Tjolöholms vd Patrik Olderius.

ANNONS
|

När familjen Dickson byggde Tjolöholm i slutet av 1800-talet var ord som energieffektivt och elpris knappt uppfunna. Idag är det annorlunda. Precis som alla andra jagar Tjolöholm effektiviseringar inför en kommande vinter med höga elpriser.

– Vi tittar över vad som kan göras, framför allt inför julmarknaden, utan att vi för den skull tappar julmarknadskänslan, säger slottets vd, Patrik Olderius.

Höjdpunkt på jul

Julmarknaden är en höjdpunkt för Tjolöholm, inte minst ekonomiskt, och efter två pandemiår finns en stor förväntan på julevenemanget. Samtidigt råder en elkris, med skenande priser som spås bli ännu värre under de kallare månaderna.

– Vi kan inte släcka all julbelysning, men vi kanske kan bli smartare med vad som tänds och under vilka tider. Dessutom ser vi över om vi kan stänga ner, eller flytta verksamheter tillfälligt efter jul. Vi har bland annat diskuterat att flytta över kaféverksamheten, från Manegen upp till slottet och sedan ner till Storstugan, där vi har bergvärme, säger Olderius.

ANNONS

Egen fjärrvärme

Tjolöholm värms sedan drygt tio år tillbaka av fjärrvärme, från egen panna. Men det är långt från detsamma som att det bara är att tuta och köra, trots energikrisen. Godset består av mängder av både stora och små byggnader, en del av dem med bristande vinterisolering. Bara slottsbyggnaden har cirka 3 600 kvadratmeter yta som ska värmas och belysas.

– Där kan vi ju inte dra ner hur mycket som helst i rumstemperatur, det handlar ju om ett kulturminne, där ytskikt, textilier och möbler kan påverkas om det blir för kallt inomhus. Däremot kommer vi förmodligen att stänga ner Magasinet under vintern, och bara värma upp det i samband med evenemang, säger Patrik Olderius.

På samma sätt kommer innertempen i Slottskyrkan att dras ner och i den direktverkande elen i byhusen, den gamla arbetarbyn, ska läggas över på fjärrstyrning.

– Men vi måste alltid ta hänsyn till att de här byggnaderna inte är gjorda för det vi använder dem till. Det finns en gräns, eftersom nästan allting här på Tjolöholm är märkt som kulturminne, säger Patrik Olderius.

LÄS MER:Superpumpan på slottet fick vägas med truck: ”Har gullat med den”

LÄS MER:Fick nej till mobilmast på Tjolöholms slott: ”Hade behövts”

LÄS MER:Tjolöholm på lista över filmkulturens skatter – efter filmen med Hollywoodstjärnor

ANNONS