Tjolöholm på tv – nu sänds Antikrundans slottsavsnitt

Äntligen får Antikrundans följare reda på om det finns några dyrgripar eller samlarobjekt i gömmorna hos Kungsbackaborna. Inspelningen på Tjolöholm i september lockade många besökare och natten till torsdags släpps avsnittet. Då avslöjas till exempel värdet på Lisa Ahlqvists unika lampa.

ANNONS

– Som på den gamla goda tiden, Antikrundan är tillbaka, tjoar Knut Knutson.

Säsongspremiären av SVT:s långkörare stundar. Avsnittet från Tjolöholm är det första av säsong 33. Det ligger i tablån den 13 januari, men redan natten till den 6 januari släpps det på SVT Play.

Mycket skräp

Den här gången välkomnas återigen folk, och trots att det fanns vissa begränsningar i hur många människor som släpptes in i inspelningslokalerna så är det inget som märks av tittarna. Programmet är sig likt.

Den långa, slingrande kön nedanför slottet är en signal på att förväntan råder. Drömmen om en chockvärdering lever, kanske visar sig det gamla loppisköpet vara ett fynd, eller arvegodset en skatt. Men många tycks medvetna om att chanserna är små.

ANNONS

– Nej, det är väl skräp, alltihop. Jag plockade med det jag hittade. Jag tittar alltid på Antikrundan, sa Björn Classon, innan han skulle visa bland annat en gammal sagobok för experterna.

LÄS MER:Jättelika Facebookgruppen styrs från Onsala: ”Vi vill ha en god ton”

Ovanlig lampa från Rörstrand

Nu är det äntligen dags att se om det finns några värdesaker i trakten. Lisa Ahlqvists färgglada lampa, som förbryllade Knut Knutson inne i Magasinet i höstas, får tv-tid. Och det är faktiskt inte Knut som löser gåtan på vem formgivaren är.

Istället är det tv-profilen och komikern Måns Nilsson, gästexpert i programmet, som avslöjar vem det är som skapat den spektakulära lampan i keramik. Måns är själv fanatisk samlare med genuint keramikintresse. Han har lyckats snoka reda på att glaskonstnären Olle Alberius arbetade för Rörstrand när Lisa Ahlqvists mamma köpte lampan, och att det är han som ligger bakom skapelsen. Formgivarens brorsonson äger en likadan, men den är väldigt ovanlig.

– Så kul, utbrister Lisa.

– Och så god smak din mamma hade! Fantastiskt, säger Måns Nilsson.

LÄS MER:Så blir årets julmarknad på Tjolöholms slott

Äkta ryskt smycke och glädjetårar

Men vad den är värd, det får man ett hum om om man tittar på programmet. Det ungefärliga värdet på danska designfåtöljer i skinn, och en äkta John Bauer-tavla avslöjas också.

Avsnittets höjdpunkt är dock en mindre sak. Den största lilla skatten är en berlock, som av allt att döma kommer från det ryska smyckesmärket Fabergé. När experten Carolina Tüür vågar sig på en gissning av värdet så rinner glädjetårar framför tv-kamerorna på Tjolöholms slott.

ANNONS

LÄS MER:Sofias tv-vinst blir starten på ny satsning: ”En 50-talssalong”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS