Tingbergshallen byggdes om för att bli vaccinationscentral under pandemin. Nu kan den snart ställas om för att ta emot ukrainaflyktingar.
Tingbergshallen byggdes om för att bli vaccinationscentral under pandemin. Nu kan den snart ställas om för att ta emot ukrainaflyktingar. Bild: Ellinor Svensson

Tingbergshallen kan byggas om för Ukrainaflyktingar

Kommunen förbereder nu för flyktingvågen från Ukraina. 317 boendeplatser är klara och Tingbergshallen kan komma att tas över som evakueringsboende.
– Vi står redo att ta emot människor på flykt, säger samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald.

ANNONS
|

Som Kungsbacka-Posten berättat tidigare så har Kungsbacka kommun dammsugit lediga lägenheter och boendeplatser inför den kommande flyktingvågen. Kommunala Eksta har lediga lägenheter både i det område som byggdes för flyktingvågen 2015 och i Bukärrsgården, ett äldreboende som nu står tomt.

Utöver det räknar Kungsbacka kommun med att kunna anpassa Tingbergshallen för att hysa ukrainare på flykt från kriget.

Tempohusen prio ett

Totalt har 317 platser i Kungsbacka anmälts till Migrationsverket.

Det kan bli fler.

– Vi fortsätter att inventera för att kunna ha fler platser redo om det finns behov av det. I första hand tänker vi använda Tempohusen i Anneberg, i andra hand Bukärrsgården. Tingbergshallen är prio, tre men vi räknar med att kunna ställa om den snabbt, på 24 timmar, om behovet uppstår, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef i Kungsbacka kommun, som också sitter med i Hallands strategiska samordningsgrupp för flyktingmottagandet.

ANNONS

Hårt tryck på platser

Bostäderna kallas evakueringsboenden och tilldelas personer och familjer på flykt, så snart de registrerat sig hos Migrationsverket. De blir kvar på evakueringsplatserna tills deras asylprocess och flyktingstatus är klara.

I dagarna har det varit kö på Migrationsverkets anläggning i Kållered.

– Vi står redo att ge människor tak över huvudet och se till att de får det stöd de behöver. Vi arbetar för att ge ett ordnat och tryggt mottagande när flyktingarna från Ukraina kommer, säger Emma Kjernald.

Finns det idag något besked om flyktingar som är på väg hit?

– Nej, inte i dag. Men det kan ändra sig fort. Laholm fick 24 timmar på sig när det kom 40 personer på flykt från Ukraina, säger Emma Kjernald.

På grund av det osäkra läget tittar Kungsbacka kommun redan nu på fler lokaler som skulle kunna användas om flyktingströmmen ökar.

– Det handlar om andra typer av kommunala stora lokaler som kan rymma sängplatser, men vi undersöker också privata fastigheter om de kan tänka sig ställa upp. Vi vill helst undvika att använda för många av våra idrotts- eller gymnastikhallar, säger Emma Kjernald.

LÄS MER:Eksta kan snart ha ett 40-tal bostäder klara: ”Inte bara i Anneberg”

LÄS MER:Åsa IF efterlyser fotbollsutrustning – vill få unga nyanlända börja spela

LÄS MER:Britta, 79, engagerar sig för flyktingarna: ”Fantastiskt lära känna andra kulturer”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS