I mitten av januari såg en av Kungsbacka-Postens läsare en varg. Bilden är en arkivbild och tagen i ett annat sammanhang.
I mitten av januari såg en av Kungsbacka-Postens läsare en varg. Bilden är en arkivbild och tagen i ett annat sammanhang. Bild: Jörgen Alström

Till sommaren kan vargen ha skaffat revir i Halland – kommer påverka jakten

Flera vargobservationer har gjorts i Kungsbacka under den senaste tiden och nu börjar vargen etablera sig allt närmre Halland. Enligt Länsstyrelsen skulle vargen kunna ha ett revir i Halland redan till sommaren.
– Det är framför allt jakten som blir påverkad, om det blir så, säger Martin Broberg, på Länsstyrelsen Halland.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Än så länge finns det inga vargrevir någonstans i Halland, men enligt Länsstyrelsen i Halland är sannolikheten att de etablerar sig här är ganska stor, vilket även P4 Halland rapporterat om. Det beror på att två revir finns nära. Ett ligger i Skåne, det så kallade Linderödsreviret, och det andra på gränsen mellan Västra Götaland och Jönköping, Brängenreviret.

– I båda reviren har det fötts valpar. Men var blir det nu av valparna när de blir stora? säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Halland, spekulerande.

Martin Broberg är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Halland.
Martin Broberg är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Halland. Bild: Länsstyrelsen Halland

LÄS MER:Onsalabons otäcka besök utanför huset: ”Väldigt säker på att det var en varg”

Här har man observerat vargar i Kungsbacka

Den 12 januari fick Kungsbacka-Posten reda på att man hade sett varg i Kungsbackatrakterna.

– Vilken stor hund, tänkte jag. Men när den vände sig mot mig så blev jag rädd. Den hade ett hemskt ansikte, sa Josefine Palangi Sjöstrand, som såg vargen utanför sitt hus.

Ungefär en månad tidigare hade Maria Bengtsson, i Höglanda, lyckats fånga vargen på film.

Foto: Maria Bengtsson

Det här avgör om vargen kommer

Det är tiken som avgör var nästa vargrevir etableras.

– Hannar letar efter tikarna. Det är tiken som bestämmer vad det kan vara lämpligt att föda upp nästa generation, säger Martin Broberg på Länsstyrelsen.

Tikarna går kortare sträckor än hannarna. Enligt Martin Broberg brukar det röra sig omkring 15 mil.

– Halland skulle kunna bli berört av ett vargrevir ganska snart. Vanligen lämnar en varg sitt föräldrarevir när den är 13 månader gammal. De föds någon gång i maj och runt juni året därpå lämnar de sitt föräldrarevir. Det är då de börjar bli könsmogna och skaffar ett eget område.

LÄS MER:Här syns vargen i Kungsbacka – Maria Bengtsson fångade gråben på film

Om man spekulerar skulle det alltså kunna bli ett vargrevir i Halland någon gång runt juni.

– De valparna som har föds i Linderödsreviret och Brängenreviret kommer etablera sitt revir en bit ifrån sitt uppväxtområde. Det är därför vi tror att de skulle kunna komma i kontakt med Halland, säger Martin Broberg och fortsätter:

– Det finns inget som säger att Halland inte skulle kunna vara lämpligt. Men vi vet inte exakt hur vargen tolkar landskapet.

LÄS MER:Här sker flest viltolyckor i Kungsbacka

Det blir konsekvenserna om vargen kommer till Kungsbacka

Om det skulle bli ett revir någonstans i Halland så blir det inte per automatik en massa vargar överallt.

– Om man hamnar inom ett vargrevir är det första man ska tänka på att den är strikt revirhävdande. Det betyder att den inte kommer kunna acceptera andra vargar inom sitt område. Deras områden är dessutom stora.

Framför allt är det jakten i Halland som kan bli påverkad om vargen bestämmer sig för att komma hit.

– Det kan påverka hur mycket klövvilt man får jaga, till exempel älg. Tilldelningen påverkas eftersom vargen också tar ett par älgar. Det betyder alltså att antalet älgar man jagar kan komma att minska.

Vid jakten kan även jakthundar komma att hamna i konflikt med varg.

– Vargen accepterar inte andra inom sitt område. Det kan leda till angrepp mot lösgående hundar. Men det är inte jättevanligt.

LÄS MER:Flera hundar misstänks blivit sjuka av mystiskt godis: ”Väldigt obehagligt”

Här har vargen synts de senaste åren

Martin Broberg berättar att länsstyrelsen har tagit fram en karta var vargen har observerats de sex senaste åren.

– Det är en hagelsvärm med prickar över Halland. Dock det kan vara så att en varg har observerats på flera platser flera gånger. Vissa vargar färdas väldigt öppet och när vi har en varg som är väldigt synlig så kan det generera i mängder av rapporter till oss. Då kan vi inte lägga in alla, utan måste göra ett selektivt urval.

Många av besöken tror Martin Broberg är av så kallade vandringsvargar.

– Det har nästan uteslutande varit hanar. De vandrar och vandrar och de kan inte komma till ro förrän de hittar en ledig tik. Dessa individer kan dyka upp lite var som helst.

LÄS MER:I Kungsbacka finns den billigaste matkassen i Sverige

Kartan visar var varg har setts de se sex senaste åren. Siffrorna visar alltså hur många gånger en varg har observerats, inte antal vargar. Kartan är inte komplett då många rapporter leder till att Länsstyrelsen måste göra ett urval. Att vargen just rapporteras så ofta i de västra landskapen kan också bero på att det är ett mer öppet landskap än i de östra landskapen. Det är även lätt att förväxla en varg med till exempel en hund och det kan även ge felaktiga rapporter.
Kartan visar var varg har setts de se sex senaste åren. Siffrorna visar alltså hur många gånger en varg har observerats, inte antal vargar. Kartan är inte komplett då många rapporter leder till att Länsstyrelsen måste göra ett urval. Att vargen just rapporteras så ofta i de västra landskapen kan också bero på att det är ett mer öppet landskap än i de östra landskapen. Det är även lätt att förväxla en varg med till exempel en hund och det kan även ge felaktiga rapporter. Bild: Länsstyrelsen Halland

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS