Polisens uppskattning. Det fick Thomas Nilsson, som räddade två personer när deras bil började brinna. Medaljen delades ut av Klas Johansson, regionpolischef.
Polisens uppskattning. Det fick Thomas Nilsson, som räddade två personer när deras bil började brinna. Medaljen delades ut av Klas Johansson, regionpolischef. Bild: Fredrik Svedemyr

Thomas tvekade aldrig – sprang mot lågorna och räddade paret: ”Hoppas fler vågar”

Thomas Nilsson var på väg hem från arbetet i Fjärås. Efter ett krön såg han en bil som brann. Racingföraren lyckades dra ut en man och en kvinna från lågorna. Nu har han prisats av polisen för sin insats.

ANNONS

Händelsen inträffade i slutet av augusti förra året. Bilisten bromsade in för ett djur som sprang över E45 i höjd med Skepplanda. Bilen hamnade i diket och började brinna.

LÄS MER:Kvick hjälte räddade Ulla från lågorna: ”Ren tur att det inte blev värre”

Thomas Nilsson kom från andra hållet. Han hade avslutat ett arbetspass i Fjärås och var på väg hem till Sunne.

Inga bilar stannade

– Jag kom över krönet och fick se en bil ligga på sidan samtidigt som det brann. Det kändes som att det var bråttom, men det kändes konstigt eftersom inga andra bilar stannade, säger Thomas Nilsson.

Han rusade fram till bilen och lyckades få upp dörren. Först såg han en kvinna som han lyckades hjälpa ur bilen.

ANNONS

– Sen var det en man och det var lite mer problematiskt, han var chockad och ville vara kvar. Det tog en stund innan jag lyckades övertyga honom om att det var en god idé att lämna bilen, säger Thomas Nilsson.

LÄS MER:Linus hittade den försvunne mannen efter fem timmars sökande: ”Förstod direkt att det var han”

Efter en stund stannade en bil till och Thomas fick en brandsläckare. Därefter kom en polispatrull med ytterligare en sådan.

Har hållit på med motorsport

– Vi lyckades få släckt branden ganska snabbt. Branden hade tagit sig längst fram. Det är ju där batteriet sitter och där finns även mycket plast och kablar.

Thomas Nilsson har hållit på med motorsport hela sitt liv. Han säger att det kan ha varit en fördel i det här fallet.

– Jag vet att det inte är som på film, det smäller inte med en gång. Visst kan det hända grejer, men det gäller att inte gripas av panik. Jag har kört rallycross och banracing, det kan ske saker där, säger Thomas Nilsson.

LÄS MER:Leif var med och jagade desperadon Helge på Styret

Han säger att han slogs av hur många som filmade när de körde förbi olycksplatsen. Många slog inte av på takten.

Polisens medalj i silver

– Det var ett riktigt gam-beteende. Jag säger inte att alla måste rusa fram och hjälpa till, men man kanske kan göra någonting. Istället för att filma.

ANNONS

Thomas Nilsson har nu fått en medalj av polisen i Västra Götaland. Det är Polismyndighetens medborgarmedalj i silver för att ha ”ingripit och avvärjt fara för liv och hälsa.”

LÄS MER:Nu kan du bestämma vem som blir Årets Kungsbackabo: ”Bör finnas gott om hjältar”

– Det känns roligt att kunna uppmärksamma medborgare som på ett föredömligt sätt ingriper för att antingen förhindra brott och bidra till vår gemensamma trygghet eller som i det här fallet faktiskt rädda liv, säger regionpolischef Klas Johansson i ett pressmeddelande.

Thomas Nilsson:

– Det känns naturligtvis jätteroligt att få en sådan här medalj. Jag gillar inte att stå i rampljuset, men det gick ju bra. Jag hoppas det här ska ge ringar på vattnet och att fler ska våga göra något. Nästa gång kanske jag behöver hjälp.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS