Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre månader efter den akuta covidinfektionen kämpar Thomas Ståhle fortfarande med sviterna efter sjukdomen. ”Teamet i Kungsbacka gör ett fantastiskt jobb”, säger han. Bild: Mats H Ljungqvist
Tre månader efter den akuta covidinfektionen kämpar Thomas Ståhle fortfarande med sviterna efter sjukdomen. ”Teamet i Kungsbacka gör ett fantastiskt jobb”, säger han. Bild: Mats H Ljungqvist

Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

Tomas Ståhle fick covid i februari och intensivvårdades på Varbergs sjukhus. I dag kämpar han fortfarande med sviterna och han är en av patienterna hos post-covidteamet i Kungsbacka.
– De gör ett helt fantastiskt jobb, säger han.

Thomas Ståhle insjuknade i covid i slutet av februari, under ett arbetspass i maskinrummet på Stena Line. Hemma i land försökte han härda ut infektionen, men efter en vecka med runt 41 graders feber satte sambon stopp.

– Hon körde ner mig till akuten i Varberg. Där skickades jag rakt in på avdelningen, med hög feber och en syresättning på runt 70 procent, berättar Thomas.

LÄS MER: Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

Efter några dagar förvärrades hans tillstånd ytterligare och Thomas transporterades över till intensiven.

– Jag har ganska diffusa minnen från tiden där, jag fick full syrgas hela tiden, men behövde aldrig läggas i respirator. Jag var livrädd för att de skulle söva mig, i så fall är det slut, tänkte jag. Jag var på iva i två veckor innan mitt tillstånd förbättrades, säger Thomas.

Hål i lungan

Han lider fortfarande av sviter efter infektionen. Den kanske mest dramatiska är att läkarna hittat ett hål i hans ena lunga.

LÄS MER: Hård strid om coronabidrag till föreningar: ”Är orättvist”

– Beskedet jag fått är att det nu ser ut att börja läka, men att det troligen hänger samman med coviden, även om läkarna inte kan säga det med säkerhet.

Thomas vägde 120 kilo när han kom in på intensiven. När han åkte därifrån vägde han 104.

LÄS MER: Vaccinmotståndare planerar eget samhälle: ”Vi är inget hippiegäng”

– Jag hade tappat jättemycket muskelmassa på bara några veckor, jag var inte mycket till människa när jag lämnade sjukhuset.

I dag är han en av patienterna hos post-covidteamet i Kungsbacka.

– De är helt fantastiska och de gör ett enormt jobb. Det har varit jättebra för mig att komma hit och jag tänker fortsätta gå här tills de slänger ut mig, säger Thomas med ett leende.

Rehab och träning

Teamet hjälper honom att träna upp både konditionen och motoriken, som tagit skada av den långa sjukdomstiden. Han får träffa både arbetsterapeuter, sjukgymnaster och han får också träna på rehab-gymmet.

Men vägen tillbaka är längre än han tänkt sig.

– Från början hade jag hoppats att vara tillbaka i jobb nu, i slutet av maj, men det var innan läkarna upptäckte att jag hade den där pyspunkan på lungan. Då sade de stopp. Nu har jag satt augusti som mål, då hoppas jag kunna vara arbetsför igen, säger han.

Men som för många andra som varit svårt sjuka i covid så upplever Thomas också en hjärntrötthet.

– På sjukhuset låg jag mycket, och när jag kom därifrån så tänkte jag att ”nu ska jag göra saker”, men det visar sig att arbetsminnet i hjärnan inte riktigt hänger med. Jag har svårt när intrycken blir många och jag glömmer saker, säger Thomas.

Tackar sambon

Och de svåra sviterna efter covidinfektionen påverkar också på andra sätt. Thomas förklarar att han hade dödsångest när sjukdomen härjade som värst i hans kropp.

– Det där är lite svårt att förklara, men jag inser ju nu i efterhand hur nära döden jag faktiskt var. Den där ångesten har sjunkit undan, och i stället känner jag att jag ska kämpa för att komma tillbaka och att jag nu kan uppskatta en alldeles vanlig vardag på ett annat annat sätt än innan jag blev sjuk. Och jag kan inte nog tacka min sambo för att hon till slut satte ner foten och körde mig till akuten så jag fick vård. Annars vet man nog inte hur detta kunde slutat, säger Thomas Ståhle.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.