The Knot garden och slottsträdgårdsmästare Johan Larsson. En av de två mönsterflätade buxboms- och idegranshäckarna på Tjolöholm. Mönstret är keltiskt och kommer sig av att paret Dickson var av skotsk härkomst.
The Knot garden och slottsträdgårdsmästare Johan Larsson. En av de två mönsterflätade buxboms- och idegranshäckarna på Tjolöholm. Mönstret är keltiskt och kommer sig av att paret Dickson var av skotsk härkomst. Bild: Magnus Sundberg

The Knot garden – en broderad trädgård på Tjolöholms slott

I oktober 1903 ritade arkitekten Lars Israel Wahlman The Knot garden efter slottsfru Blanche Dicksons visioner. I juni 2018 planterades den. Men det är nu som den är i sin fulla prakt. Ett unikt och äkta Arts and Crafts trädgårdssmycke.

ANNONS
|

Tjolöholms slott är Nordens främsta Arts and Crafts anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Det påkostade slottet i Tudorstil ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904.

– Ritningarna är mycket detaljerade på slottet och omgivande by men även trädgården, berättar slottsträdgårdsmästare Johan Larsson.

Han fortsätter:

– Arts and Crafts var en rörelse som började i England i slutet av 1800-talet och spred sig ut i Europa. Den var en motreaktion på industrialismen och man ville tillbaka till hantverket, berättar Johan Larsson. Man skulle förhålla sig till naturen och inspireras av den och använda befintligt naturmaterial där man byggde eller anlade en trädgård, berättar Johan Larsson.

ANNONS

Sköter själv arbetet

Han har tillsammans med tidigare slottsträdgårdsmästaren John Taylor anlagt de två broderiträdgårdarna efter Wahlmans ursprungsritningar. Numera är det Johan själv som sköter om arbetet med slottsträdgården och han gläder sig lite extra åt just The Knot garden.

– Vi planterade den 2018 och vi har följt Wahlmans ritning. Tyvärr fick slottsfrun Blanche Dickson aldrig uppleva den trädgård som hon var med och hade visioner om innan hon avled 1906.

Han fortsätter:

Slottsfrun hade väldigt klar uppfattning om utformningen

– Hon var med och petade i detaljer och hade väldigt klar uppfattning om hur det skulle vara. Mönstret är ett keltiskt mönster eftersom de var skottar. Vi har följt det till punkt och pricka. Däremot har vi valt bort vissa detaljer eftersom Wahlman var arkitekt och inte trädgårdsmästare, säger Johan Larsson.

En knot garden är vanligt i gamla brittiska slottsträdgårdar. Tjolöholms version består av lågt klippta häckar av buxbom och idegran som flätas in i varandra.

– Nu är den snart i fullvuxen. Vi klipper den runt midsommar och en gång på hösten. Tanken är att häckarna ska ha en sluthöjd på 20-25 centimeter. Buxbomen kommer på vissa ställen vara lite högre där den får en bågformad övergång över idegranen, säger Johan Larsson.

Tar två dagar att klippa för hand

Det tar ungefär två dagar att handklippa de två mönstrade broderiträdgårdarna.

ANNONS

– Vi använder inga maskiner. Allt klipps för hand i trädgården med häcksaxar. Det grundar sig i hantverket och arbete som utförs traditionellt och som inte väsnas, säger Johan.

Han menar att det dessutom är bra för då stör man heller inte besökare när man arbetar.

– Det är numera en besöksträdgård och det är därför vi är här och arbetar, säger han.

Växter som fungerar för vårt klimat

Mellan de flätade häckarna har Johan valt att sätta in växter som funkar för det svenska klimatet men som trogna tiden och den brittiska förebilden.

– Vi skiftar lite under året. Vi har vårblommor, byter till sommarblommor och senare något höstblommande.

Runt broderiträdgårdarna finns rabatter med bland annat pipört, bolltistel, akapanthus, funkior, hakonegräs, nepeta och klippta kuber av buxbom.

– Egentligen ska det vara säten med de specialbeställda originalkrukorna från Höganäs på. De beställdes för länge sedan och finns här .I dem önskade slottsfrun ha azaleor. Där är vi ännu inte, säger Johan Larsson

Broderiträdgården ska helst ses uppifrån, vilket man gör från slottsterrassen. Den står i stark kontrast till de fluffiga och naturtrogna "lite vildvuxna" trädgården runtomkring. En kontrast typisk för Arts and Craftsrörelsen som gärna blandar det strikta och det vildliknande utan symmetri.

Strikta kanter för att kompensera det vilda

– Våra strikta och raka kanter behöver finnas för att kompensera mot det vilda. Det finns heller ingen strikt ordning eller repetition i rabatterna runt omkring gräsytorna. Det ska vara lite böljande och högt och lågt men med olika bladverk och former. Lite som om naturen hade poppat ut det, säger Johan Larsson.

ANNONS

Han har varit tvungen att läsa in sig på Arts and Craft rörelsens teorier.

– Vi tillämpar hundra procent Arts and Crafts på Tjolöholm. Det passar bra och det ligger i tiden att tänka i hållbarhet, säger Johan.

Han berättar att i början innebar arbetet till största delen av att underhålla och förvalta den då rätt försvenskade trädgården som mest bestod av stora gräsmattor. Men sedan 2012 pågår ett projekt för att färdigställa trädgården till ursprungsritningen.

Ett överdåd av blomning

Vidare har Johan och hans kollegor färdigställt en rosengång som blev klar 2016. Den ska nu förbindas med den träpergola som blev klar för en tid sedan.

– Det saknas ett trätak där emellan och det kommer vi genomföra. Allt det finns på Wahlmans ritningar. Jag har planterat rosor som ska klättra upp och bilda ett levande tak på pergolan.

Tanken med Tjolöholms alla små trädgårdsrum är att ge besökarna inspiration

– Vill man anlägga en egen Arts and Crafts trädgård så blanda in buskar till exempel rosor och hortensior i rabatten. Det viktiga är ett överdåd av blomning, säger Johan Larsson.

LÄS MER:Bärs, bira, Ipa och suröl – så firades Tjolöholms första ölfestival

Johan Larsson

Ålder: 47 år

Familj: Fru och barn.

Gör: Slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott.

Bor: Kungsbacka.

Intressen: Fotboll, Degerfors, resor och mat.

Fem favoritväxter i Arts and Crafts stil:

Acanthus spinosus, Digitalis purpurea 'Alba', Centranthus ruber, Anthriscus sylvestris 'Ravenswing', Nepeta x faassenii 'Walkers Low'.

Tjolöholms slott

Tjolöholms slott, byggt 1898-1904 i Tudorstil, är ett exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som man annars främst ser i England. Det planerades och skapades av det dåvarande ägarparet James Fredrik och Blanche Dickson tillsammans med arkitekten Lars Israel Wahlman. Ingen av ägarna fick dock njuta länge av sitt slott. James Fredrik Dickson dog 1898, strax efter att bygget påbörjats, och Blanche Dickson dog 1906, bara två år efter att slottet hade färdigställts.

Sedan 1987 ägs Tjolöholms slott av en stiftelse med Kungsbacka kommun som huvudman.

LÄS MER:Den populära vattensporten kommer till Tjolöholm

LÄS MER:Bärs, bira, Ipa och suröl – så firades Tjolöholms första ölfestival

LÄS MER:Malmberg inför premiären – har slaktat boken

ANNONS