På arkitektskisserna fick tennishallen i Borgås plats med nästan tio banor, men planeringen stannade av när kommunen inte ville ge borgen för bygget. Nu kan klubben få köpa loss marken för att kunna belåna och bygga på egen hand.  Skiss: Calle Lagnefors
På arkitektskisserna fick tennishallen i Borgås plats med nästan tio banor, men planeringen stannade av när kommunen inte ville ge borgen för bygget. Nu kan klubben få köpa loss marken för att kunna belåna och bygga på egen hand. Skiss: Calle Lagnefors Bild: Tobias Sandblom

Tennismark läggs ut för affär – till en enda köpare

Tennisklubben fick ingen kommunal borgen för att bygga ny hall. Nu förbereds i tysthet en markaffär där klubben i stället får köpa loss marken av kommunen.
– Ja, vi tittar på om vi kan sälja i stället, bekräftar kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

ANNONS

Som Kungsbacka-Posten kunde berätta i förra veckan så fick Kungsbacka Tennisklubb nej på sin ansökan om kommunal borgen för att bygga ny tennishall. Planen var att klubben skulle arrendera en kommunal mark bakom Ica i Borgås, och bygga en ny tennishall, tillsammans med banor för den nya padel-sporten.

För att klara ekonomin ville klubben låna drygt 100 miljoner med kommunal garanti, en begäran som är den största i kommunens historia.

Politikerna tvekade länge, men valde till slut att säga nej. Avslaget motiverades med den rådande borgenspolicyn som kräver "restriktivitet" med kommunens borgensåtaganden.

Där kunde historien slutat.

Läs mer: Tennisklubben backar om borgenspengar – drar tillbaka ansökan

Nu förbereds i all tysthet en markaffär i stadshuset. Enligt vad Kungsbacka-Posten erfar så ska den kommunala marken i stället säljas till tennisklubben. Fastigheten kan sedan användas som säkerhet för banklån till hallbygget, utan att kommunen behöver gå in med borgensgarantier.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) bekräftar att det finns ett sådant upplägg.

– Tanken från början var ju ett arrende, nu tittar vi på om vi kan sälja marken till dem i stället, säger han.

I en sådan affär säljs fastigheten som "mark för idrottsändamål", en riktad anvisning som är anpassad för en enda köpare.

Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern. Foto: Tobias Sandblom
Fredrik Hansson, kommunalråd för Centern. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Kungsbacka kommun har under hela processen arbetat nära klubben med att ta fram markförslag. Från början skulle en ny tennishall byggas på en kommunal mark i Gräskärr. Den marken blev dock aktuell för en ny brandstation, och Borgås-tomten bakom Ica lyftes fram som alternativ. Men Fredrik Hansson medger att kommunen inte har några skyldigheter att ordna en tomt åt tennisklubben.

– Nej, inte mer än att vi värdesätter deras arbete med ungdomar och att de är en anrik förening som funnits i hundra år. Och vi gör alltid vad vi kan för att stötta föreningslivet, säger Fredrik Hansson.

Hansson medger dock att upplägget med en anvisad mark för idrottsändamål "inte hör till vanligheterna".

– Detta är egentligen inte annorlunda än om ett företag vänder sig till oss och vill ha en mark för etablering. Och vi kommer att göra en oberoende och marknadsmässig värdering av marken, säger Fredrik Hansson.

Öppnar inte detta för att andra klubbar med lokalproblem tycker att tennisklubben får en gräddfil?

– De är hjärtligt välkomna att kontakta oss. Vi behandlar varje ansökan utifrån förutsättningarna men vi har också en skyldighet att behandla alla lika.

Förslaget om markaffären ska enligt planerna behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott i början av mars. Kungsbacka-Posten har utan framgång sökt klubbchefen i tennisklubben för en kommentar.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

Läs mer: Skarpt läge för tennisklubbens borgenspengar – ”Ser mörkt ut”

Läs mer: Tennisklubben litar på att få kommunala borgenspengar

Läs mer: Tennisklubben bygger ny hall – söker rekordstor kommunal borgen

ANNONS