”Klubben har fått besked att vi inte kommer att bifalla deras borgensansökan”, säger centerns kommunalråd Fredrik Hansson. Foto: Tobias Sandblom
”Klubben har fått besked att vi inte kommer att bifalla deras borgensansökan”, säger centerns kommunalråd Fredrik Hansson. Foto: Tobias Sandblom Bild: Tobias Sandblom

Tennisklubben backar om borgenspengar – drar tillbaka ansökan

Kungsbacka Tennisklubb drar tillbaka sin borgensansökan på över 100 miljoner till ny hall. Det skriver klubben i ett brev till kommunstyrelsen.
– De har fått besked att vi inte kan bifalla den, säger kommunalrådet Fredrik Hansson (C).

ANNONS
|

Skrivelsen är kortfattad och meddelar egentligen bara att klubben "i enlighet med tidigare kommunikation" drar tillbaka den borgensansökan de haft liggande hos kommunstyrelsen. Klubben ville ha en kommunal borgen på drygt 100 miljoner för att bygga en ny tennishall i bakom Ica i Borgås. Hallen skulle ersätta den nuvarande anläggningen i en tälthall granne med Kungsmässan.

Den planerade nya anläggningen skulle ligga på kommunal mark, men bygget möttes tidigt av protester från grannar och naturvänner. Kommunen valde ändå att gå vidare med planeringen, som pågått i flera år.

Men borgenssumman på över hundra miljoner har hela tiden varit en munfull för politikerna i stadshuset. Fullmäktiges policy när det gäller kommunal borgen manar till "restriktivitet" när det gäller att garantera lån för föreningslivet. I ljuset av den är det svårt att då plötsligt gå in och garantera 100 miljoner för ett hallbygge.

ANNONS
Arkitekt: Calle Lagnefors Foto: Kungsbacka TK
Arkitekt: Calle Lagnefors Foto: Kungsbacka TK Bild: desken2

Borgensansökan skulle enligt alla planer lagts fram för politiskt beslut den här veckan.

– Vi har diskuterat detta i alliansen och klubben fick besked att vi inte kommer att bifalla borgenspengarna, utan de hade fått avslag om ärendet gått fram för beslut. Då valde de att dra tillbaka sin ansökan, förklarar kommunalrådet Fredrik Hansson (C) som arbetat nära klubbens planering.

Varför säger ni nu plötsligt nej?

– Det är alltid en risk med borgen och storleken på beloppet är hög. Policyn säger att det ska råda restriktivitet med att kommunen går i borgen.

Ändå höll ni klubben under armarna med en lång planeringsprocess. Kunde ni inte varit tydligare från början?

– Det kan man tycka, men nu kom vi fram till att det blir ett nej. Det är klart att de hoppats på ett annat besked, men nu vill vi se om de kan hitta ett annat sätt att komma fram. Vi hoppas och tror att detta kommer till stånd, säger Fredrik Hansson.

Kungsbacka-Posten har utan framgång sökt tennisklubben för en kommentar.

Läs mer: Tennisklubben bygger ny hall – söker rekordstor kommunal borgen

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS