Bland annat i vattnet vid Hanhals holme har det upptäckts tarmbakterier som fått kommunen att avråda från bad.
Bland annat i vattnet vid Hanhals holme har det upptäckts tarmbakterier som fått kommunen att avråda från bad. Bild: Rose Sjölander

Tarmbakterierna borta – fritt fram för bad igen

Under de senaste veckorna har Kungsbacka kommun avrått från bad på en rad populära badplatser. Orsaken har varit förhöjda halter av tarmbakterier i vattnet. Nu dras varningen tillbaka.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På grund av förhöjda halter av tarmbakterien Intestinala enterokocker har vattnet vid en rad badstränder i Kungsbacka varit otjänligt under flera veckor.

Nu visar nya provsvar från 24 augusti att vattnet är tjänligt igen. Badplatserna som kommunen tidigare varnat för är Lerkil, Smarholmen, Hanhals holme och Gårda brygga.

– Vi fick resultat nu på förmiddagen och bakteriehalterna hade sjunkit väldigt lågt på alla stränderna, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Josefine Bäckström.

LÄS MER: Fritt fram på populära badplatsen igen

Kan orsaka kräkningar

Bakterierna finns naturligt i tarmarna hos människor och varmblodiga djur och kan orsaka magsjukesymptom hos den som får de i sig. Särskilt barn och hundar är känsliga.

I samband med att badsäsongen är över blev det alltså fritt fram att bada igen.

– Den officiella badsäsongen var över den 20 augusti men vi fortsatte provtagningen en vecka till. Men nu kommer vi inte ta fler prover, säger Josefine Bäckström.

Flera teorier om orsaken till otjänligt vatten

Det har funnits flera teorier om vad orsaken till tarmbakterierna i vattnet varit. Bland annat att bajsvatten kan ha åkt ut i havet, eller att regnvatten tagit med sig bakterier från land. Josefine Bäckström tror att det hela är väderberoende, men nu ska saken utredas.

LÄS MER:Flera möjliga orsaker till tarmbakterier vid badplatserna

– Vi ska koppla in experthjälp från andra avdelningar inom kommunen som kan bidra till att reda ut vad orsaken kan vara. Finns det något i omgivningen vid badplatserna som skulle kunna påverka? Är det något man skulle kunna göra något åt?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS