Ta en smygtitt in i Kungsbackas största äldreboende

I november ska det stå klart och inflyttning i de 120 lägenheterna blir i runt årsskiftet. Men redan nu kan man ana hur Björkris äldreboende kommer att se ut. Kungsbacka-Posten fick en rundvandring i det som ska bli kommunens största äldreboende.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Bortanför Hede växer Björkris äldreboende fram, ett gigantiskt bygge på ungefär 11 000 kvadratmeter och med en prislapp på nästan 400 miljoner kronor. När det står klart kommer bygget ha pågått under två års tid. Nu börjar de första avdelningarna att ta form.

– Allting har gått enligt planering och vi har, som tur är, inte drabbats av försenade leveranser. Man ska inte ropa hej ännu men vi ligger i fas, säger Mattias Larsson, projektledare på entreprenören Brixly.

Lägenheterna börjar ta form

Kommunen har hämtat inspiration från det nya äldreboendet i Särö som öppnade för drygt ett år sedan. Men Björkris äldreboende blir nästan dubbelt så stort. Totalt är det 120 lägenheter som byggs med tio lägenheter per avdelning. Varje lägenhet är på 32,5 kvadratmeter, med sovrum/vardagsrum, kök och badrum.

ANNONS

– Fönsterblecken är långt ner, fönstren går nästan hela vägen ner i hela byggnaden för att få in ljus och att man ska kunna kolla ut oavsett om man sitter i rullstol eller inte, säger Mattias Larsson.

I badrummen har ännu inte toalett, dusch eller handfat kommit på plats men det ska vara höj- och sänkbart så att det kan anpassas till personen som bor där.

– I mittendelen av huset kommer det även finnas utrymme för kanske en frisör eller fotvård att hyra in sig.

En hybridlösning för solcellerna

Äldreboendet är byggt med en så kallas passivhusteknik, bland annat har man solceller på taket som ska fungera som hybridsolfångare.

– Energin från solcellerna ska både gå till el och uppvärmning av vattnet, det är golvvärme i hela huset. Det är första gången vi använder oss av en hybridlösning. Men förhoppningen är att kunna bli självförsörjande, säger Christer Kilersjö, vd på det kommunala bostadsbolaget Eksta.

Det kommer finnas ett storkök på äldreboendet men ingen stor matsal, dit externa gäster kan komma och käka lunch, i stället har varje avdelning sin matsal. Ytterligare ett miljötänk är att det blir i fettavskiljarna i köket ska kunna återanvändas, berättar Mattias Larsson.

– Sen är det centralkyla, för att det inte ska bli så varmt som det blev på många äldreboenden där sommaren 2018, säger han.

ANNONS

Knappt ett år till inflyttning

Varje avdelning har separata tvättstugor, kök, matsal och samlingsrum. Sen finns det även två balkonger, en inglasad och en vanlig. Sedan finns det fyra innergårdar med gröna ytor som de äldre kan utnyttja. Björkris äldreboende ska stå klart i slutet av november och inflyttning väntas ske i december-januari, när möbler och annat har kommit på plats.

– Det skiljer ju sig hur man byggde vård- och omsorgsboenden förr. Det är högt i tak, ljust och rymligt. Det kommer bli väldigt bra tror jag, säger Christer Kilersjö.

LÄS MER:Beslutet: Skårbyskolan blir en 4-9-skola

LÄS MER:Träd välte över uteplatsen: ”Inte första gången det händer”

LÄS MER:Björkris tänds upp för Ukraina: ”Är chockade och bedrövade”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS