Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ta dig runt Vallda på två hjul – och upplev massa smaker

Det är åter dags för den smakrika Valldaturen. På lördag tar sig deltagarna från Kungsbacka till Lerkil på cykel, och de stannar på åtta olika matrelaterade stopp på vägen.
– Det blir mycket mat, folk kommer bli proppmätta, säger arrangören Tina Strandberg.

Valldaturen är en del av region Hallands initiativ Smaka på Kattegattleden vars syfte är att stötta lokala matproducenter och få fler att upptäcka den prisade Kattegattleden. Längs med hela leden arrangerar lokala entreprenörer olika matupplevelser.

– En av de viktigaste sakerna med turen är att man lär känna olika människor och även lär sig hur vi bör vårda vår natur, säger Konrad Swenninger som också är med och håller i arrangemanget.

Konrad säger att man i Vallda valt att lyfta fram det naturvårdande och det småskaliga. Lördagens cykeltur blir den sjätte turen och de tidigare har varit välbesökta med minst 100 deltagare.

– Den senaste turen i maj kom det dock betydligt färre. Det var väldigt dåligt väder då också, säger Konrad.

”Folk kommer bli proppmätta”

Konrad slår sig ned i gethagen på ett av stoppen, Rompens gård, tillsammans med sin medarrangör Tina Strandberg. De har hållit i turen sedan den startade 2020 och de båda håller i varsitt stopp på vägen. Alla ställen bjuder på mat i någon form och hemma hos Tina på Rompens gård bjuds det på egengjorda hamburgare och våfflor. Konrad står för kombucha under pausen hemma hos honom på Färjås Yogaretreat.

– Det blir mycket mat, folk kommer bli proppmätta. Här på sista stoppet på min gård kommer det även bli lite livemusik, säger Tina.

Enligt Tina och Konrad är det en stor blandning av folk som brukar delta i turen. Det är både folk från Valldaområdet men också från andra delar av landet. ­

– Det är ett gäng italienare som har varit med varje år och som cyklar från Göteborg, sen gör de Valldaturen, och så cyklar de hem till Göteborg igen, säger Tina Strandberg.

– Det har alltid varit väldigt trevliga människor som har deltagit, säger Konrad.

Vill visa vad som händer i bygden

Både Tina och Konrad menar att de som värdar under turen framförallt vill bjuda på en upplevelse och att det inte handlar om konsumtion eller det kommersiella.

– Sen kan man ju handla någon typ av mat på nästan varje ställe om man skulle vara intresserad av det, men allt är högkvalitativt och närproducerat, säger Tina.

Hon tycker också att det är både viktigt och roligt att få visa upp vad som händer i bygden då många av ställena ligger lite gömt.

För Konrad är det viktigt att visa deltagarna en naturvårdande matproduktion och att lyfta området tillsammans.

Väljer en starttid

– Även om det kostar en liten slant att vara med så är det inte det ekonomiska som driver oss utan det är att man vill visa upp vad vi gör och visa de småskaliga initiativen också, säger Konrad.

Inför turen väljer varje deltagare en starttid när man vill ge sig av från Kungsbacka torg och därefter rör sig turen genom hela Vallda, via Bröndomedalen, Vallda kyrkby, Vallda Sandö och ned till Lerkil. Biljetter till turen bokas via nätsajten bokadirekt.

LÄS OCKSÅ: Nils har skapat en blommande oas på sin gård i Fjärås: ”Jag bara njuter”

LÄS OCKSÅ: Kungsbacka kommun bygger sandstrand i Badhusparken: ”Perfekt läge”

LÄS OCKSÅ: Alla ville klappa alpacka på Allekulla gård

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.