På invigningen av Kungsbacka torg 2010 var det folkfest.
På invigningen av Kungsbacka torg 2010 var det folkfest. Bild: Emma Hellström

Tävlingen är avgjord – Kungsbacka torg är långt ifrån vackrast

109 personer röstade på Kungsbacka torg i Arkitekturupprorets tävling. Det räckte inte högre än 71:a plats på listan över landets vackraste torg. Kanske är den medelmåttiga placeringen ett resultat av de fula hus som enligt Arkitekturupproret omger torget.
– Fyrkantiga lådor går inte hem bland våra medlemmar, sa ordförande Sigvald Freylander.

ANNONS
|

Dagen innan julafton, som en julklapp, tillkännagavs resultatet i tävlingen om det vackraste torget i Sverige. Klassiska Lilla torg i Malmö, med sina kullerstenar, korsvirkeshus och stora uteserveringar vann titeln. 1 611 personer har lagt sin röst på torget i söder.

Torget i Kungsbacka innerstad kom dessvärre inte på översta halvan av den 100 placeringar långa listan. Det hittas först på plats 71, med 109 röster.

Ett pittoreskt torg

I motiveringen beskrivs torget som en pittoresk plats, med en originell liten kyrka. Men det kritiseras också: ”Tyvärr finns här även inslag av modernistisk arkitektur som bryter tydligt mot platsens övriga karaktär. Det är tydligt att dessa byggnader kunde stått precis vart som helst – tyvärr placerades de på ett torg som annars hade haft potential att bli ett turistmål av världsklass.”

ANNONS

Ordförande Sigvald Freylander förtydligade i en intervju med Kungsbacka-Posten i början av december att denna kritik riktar sig mot de modernistiska hus som byggts sedan 1930-talet.

LÄS MER:Mängder av besökare när marknaden gjorde comeback på torget

Varbergs torg på plats 14

När Arkitekturupproret presenterar resultatet har de också skrivit att det som stör mest är att man valde att bygga det moderna Tullen-huset när det gamla brann ner 2006. De önskar att man valt att rekonstruera det gamla huset istället.

För vår grannstad i söder gick det bättre. Varbergs torg hamnade på hedrande plats 14, med 465 röster.

LÄS MER:Nu blir det snart liv i bruna kiosken igen: ”Vi har stora visioner”

Fulaste torget ska utses

Men Kungsbacka torg slog i alla fall exempelvis Gustaf Adolfs torg i Göteborg. Platsen där Gustaf II Adolf står och pekar ligger 72:a på listan och kritiseras bland annat för närheten till köpcentrumet Nordstan.

Nästa omröstning som Arkitekturupproret tänker anordna handlar om att utse landets fulaste torg. Det återstår att se om något torg från kommunen är representerat i den mindre smickrande tävlingen.

LÄS MER:Omstridda parkeringshuset Linden kan få arkitekturpriset

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS