Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka är populärast i Göteborgsregionen

Nu står det klart vilket gymnasium de 12 000 högstadieeleverna i Göteborgsregionen helst vill gå på. Skolan med allra flest sökande per plats blev Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka.
– Vi sett i vår statisk att det är ett rekordår, vilket är väldigt roligt, säger Pernilla Haverstal, skolchef.

ANNONS
|

I veckan skickade Göteborgsregionen ut preliminära antagningsresultatet till alla de närmare 12 000 högstadieelever som sökt till gymnasiet i höst. Åtta av tio elever blev antagna till sitt förstahandsval och upp till 93 procent av de som sökte blev åtminstone antagna till det program de helst vill läsa.

Och i topp på listan över vilka gymnasieskolor som haft flest sökande per plats hamnade Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka. Med 1,94 sökande per plats slår de alla sina tidigare rekord i antal sökande, något som Pernilla Haverstal, skolchef på Sveriges Ridgymnasium gläds över.

– Vi sett i vår statistik att det är ett rekordår, vilket är väldigt roligt. Vi har sett att vi har nöjda elever och personal som trivs på skolan som jag såklart tror är en viktig del i att vi har fler sökande, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Jenny skapar konst av hästskor: ”Nästa projekt blir en älg”

Hästarna en stor del av undervisningen

Sveriges Ridgymnasium i Kungsbacka har funnits sedan 2007 och finns även på fyra andra platser i landet, bland annat i Varberg. En stor del av undervisningen bygger på just hästhållning och eleverna får vara ute mycket och umgås med djuren under studietiden.

– Det innebär att man läser kurser inom ridning, körning och hästkunskap. På de flesta profiler läser man 700 poäng rena hästkurser sen läser man många djurkurser utöver det. Så en stor del handlar om hästar och ridsport, säger Pernilla Haverstal.

När hon tittar på vad som kan bidra till den stora ökningen av antalet sökande ser hon flera orsaker. Dels är de en liten skola med endast 83 elever och till hösten antar de endast 34 stycken till, dels så har de utvecklat utbildningen med nya inriktningar och profiler.

– Till hösten har vi en ny inriktning som heter hästhållning på naturbruksprogrammet, det tror jag tydliggör för de som ansöker vad vi faktiskt erbjuder. Sen har vi en ny profil mot naturvetenskap så man kan få med sig en bredare behörighet. Nu kan man söka direkt från oss till en veterinärutbildning. Det har man inte kunnat tidigare, säger Pernilla Haverstal.

LÄS MER:78 – ingen ålder för ryttarna i Lerkil

Vill gärna att fler killar söker

Hon kan också se en möjlig koppling till coronapandemin i det att allt fler söker sig till aktiviteter utomhus.

ANNONS

– Jag tror att man suttit mycket inne och mycket själv, även på högstadierna har det varit mycket distansundervisning. Det kan absolut vara en bidragande orsak. Vi har under pandemin kunnat bedriva det teoretiska på distans och praktiska på plats vilket funkat bra, säger hon.

Något som hon gärna ser framöver är däremot att fler killar söker sig till deras utbildningar. En majoritet som går på skolan och även bland de som söker är flickor.

– Om man tittar på de eleverna vi har i dagsläget är ungefär fem procent killar. Samtidigt om man tittar i branschen är det inte så sned fördelning längre. Så det är verkligen en av våra utmaningar att jämna ut det även på ridgymnasierna, säger hon.

LÄS MER:Epa-traktorattack mot ridskolan i Fjärås: ”Kunde ha slutat väldigt illa”

Breda yrkesval efter examen

Efter utbildningen är det en del som väljer att ägna sig åt just ridsport och andra typer av arbete nära hästar. Men även andra yrkesområden har visat sig populära i de undersökningar skolan gjort av de som tidigare tagit studenten från skolan.

– Våra elever gör väldigt skilda saker. De hamnar inom många olika typer av yrkesområden som lärare och poliser. Min känsla är att hälften i alla fall läser vidare inom ganska kort tid efter examen, säger Pernilla Haverstal.

ANNONS

Totalt har 12 131 elever har sökt till gymnasiet i Göteborgsregionen i den preliminära antagningsomgången. Först den 29 juni är själva slutantagningen klar, vilket är några dagar senare än tidigare för att ge skolorna ordentligt med tid till undervisningen och att sätta betyg.

Sen är det äntligen dags för eleverna att ta plats på manegen i höst, något som Pernilla Haverstal ser fram emot.

– Jag är tacksam att jag jobbar på en skola som har ett bra rykte och att vi tillsammans jobbar för att utveckla den ännu mer. Det bli roligt att få lära känna de nya eleverna, säger hon.

Skolor med flest sökande per plats:

(Fristående och kommunala skolor)

Sveriges Ridgymnasium Kungsbacka 1,94. Antal platser: 34

Gymnasieakademin 1,74. Antal platser: 57

Göteborgs Högre samskola 1,47. Antal platser: 180

Sjölins gymnasium 1,41. Antal platser: 160

NTI Gymnasiet Johanneberg 1,39. Antal platser: 159

Kitas Natur 1,38. Antal platser: 93

Hvitfeldtska gymnasiet 1,37. Antal platser: 600

Franklins gymnasium 1,32. Antal platser: 90

Donnergymnasiet 1,31. Antal platser: 224

Kitas Gymnasium 1,27. Antal platser: 95

Kitas Ekonomi 1,26. Antal platser: 82

Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan 1,23. Antal platser: 188

Följande kommuner ingår i GR:s samarbete:

Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Ale erbjuder endast introduktionsprogram, Tjörn och Lilla Edet erbjuder inga egna utbildningar.

På nationella program erbjuds 12 161 platser, varav 7 100 på kommunala skolor och 5 061 på fristående skolor.

Källa: Göteborgsregionen

ANNONS