Under onsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om vaccinbevis i fler sammanhang än tidigare.
Under onsdagen meddelade regeringen att man fattat beslut om vaccinbevis i fler sammanhang än tidigare. Bild: Anna Tärnhuvud

Regeringen öppnar för vaccinbevis på fler platser

Regeringen fattade under onsdagen beslut om möjlighet att använda vaccinbevis i fler sammanhang. Det kan exempelvis handla om restauranger, butiker och långväga kollektivtrafik.

ANNONS
|

Regeringen har tidigare meddelat att de kan komma med besked om att möjliggöra användningen av vaccinpass på fler ställen än i dag, exempelvis handlar det om handelsplatser, serveringsställen och för långväga kollektivtrafik, men även kultur- och fritidsställen som exempelvis gym.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet. Regeringen har fattat beslut om att vaccinbevis ska kunna användas på serveringsställen och andra platser där trängsel riskerar att uppstå.

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den 1 december infördes vaccinbevis för offentliga tillställningar inomhus för mer än 100 personer. Det handlar om att vid exempelvis om teatrar eller idrottsevenemang som samlar många människor. Då krävs ett bevis på att man fått minst två doser covid-vaccin. Arrangörer har dock haft möjlighet att ha evenemang även utan krav på vaccinbevis, men då har de istället fått förhålla sig till begränsningar som maxantal per kvadratmeter och krav på sittplatser.

ANNONS