Oro för nya varianter av coronaviruset – FHM vill se reserestriktioner

Folkhälsomyndigheten vill införa reserestriktioner från Kina, samt för andra tredjelandsmedborgare. Orsaken är den kraftiga smittspridningen av covid-19 i Kina, och risken för att allvarligare virusvarianter börjar spridas när landet lättar på sina restriktioner.

ANNONS

Regeringen bad på måndagen Folkhälsomyndigheten att komma med förslag på åtgärder, till följd av smittoläget i Kina. Nu kommer också en hemställan från myndigheten, som vill se inreserestriktioner.

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen skyndsamt förbereder för att kräva negativa covid-19-tester från personer som vill resa in i Sverige. Kravet föreslås omfatta personer över 12 år som reser från Kina samt andra länder som inte tillhör europeiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz.

Åtgärden föreslås vara tillfällig och gälla i tre veckor från att den träder i kraft, och ska minska risken att smittade personer reser in i Sverige.

Osäkert vilka varianter som sprids i Kina

Folkhälsomyndigheten uppgav så sent som i mellandagarna att man inte såg behov av inreserestriktioner från Kina, trots att andra EU-länder aviserat att de inför sådana. Men myndigheten pekar nu på att smittoläget i Kina är svårbedömt, framför allt när det gäller vilka virusvarianter som cirkulerar i landet.

ANNONS

Det finns en oro för att nya varianter kan spridas, som har en bättre förmåga att ta sig förbi immunförsvaret eller orsakar allvarligare symptom. Genom att kräva negativt provsvar från resenärer menar Folkhälsomyndigheten att introduktionen av en eventuellt ny variant kan fördröjas.

– Det här ska ses som en möjlig smittskyddsåtgärd mot bakgrund av att vi för närvarande inte har så mycket information om det epidemiologiska läget i Kina. Det gäller inte minst om det cirkulerar andra virusvarianter där än de som finns i övriga världen, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Gemensamma reserestriktioner i EU diskuteras

Kina lättar på sina reserestriktioner den 8 januari, och i samband med det kinesiska nyåret som snart infaller väntas resandet bli omfattande.

Sverige är ordförandeland i EU och har kallat till möte under onsdagen, just med syftet att diskutera inreserestriktioner. Förhoppningen är att kunna enas om en gemensam linje i EU. Folkhälsomyndigheten menar att myndighetens hemställan till regeringen ska ses som en förberedelse för en sådan rekommendation.

LÄS MER:Person avled under nyår – polisen inledde utredning om misstänkt mord

LÄS MER:Listan: 15 miljoner kronor för dyraste huset i Kungsbacka kommun senaste månaden

LÄS MER:Landet Ingenstans har hittat någonstans att flytta

ANNONS