Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud

Nya coronaåtgärder införs – även för vaccinerade

Regeringen presenterade på tisdagen de nya åtgärder som ska möta en fjärde coronavåg. Från och med onsdagen uppmanas alla, även vaccinerade, att återigen hålla avstånd i offentliga miljöer, undvika kollektivtrafik och arbeta hemifrån i viss mån. Dessutom föreslås bland annat karensavdraget att slopas på nytt.
– Ta en krampaus från människor du inte är absolut säker på har vaccinerat sig, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

Från och med onsdagen införs nya åtgärder mot covid-19 i Sverige – och de gäller även för vaccinerade.

– Rekommendationerna som vi kommer med går att följa utan att ställa in hela livet. Däremot ska man vara särskilt försiktig när man träffar människor man inte vet om de är vaccinerade, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Hemarbete och hålla avstånd

De nya råden som införs går i linje med Folkhälsomyndighetens förslag som presenterades förra torsdagen.

Bland annat innebär det att alla vuxna återigen uppmanas att hålla avstånd i allmänna miljöer, undvika kollektivtrafik om möjligt och använda munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel.

Råden, som alltså återinförs från och med onsdag, handlar också om att lärosäten för vuxna ska undvika stora samlingar och att arbetsgivare ska övergå till digitala möten och erbjuda hemarbete i viss mån. Serveringsställen ska också undvika trängsel.

ANNONS

– Råden gäller alla, oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den enskilt viktigaste åtgärden är dock fortfarande att alla som får erbjudande om vaccinering också gör det. I dag är det 1,5 miljoner svenskar som fått erbjudandet men inte tagit det.

Unga struntar i vaccin

Enligt Hallengren finns det många olika orsaker bakom.

– Ibland handlar det om att man tycker att man inte behöver vaccinera sig för att man är ung och tycker att man inte har risk för svår sjukdom. Det är en inte liten grupp. Andra har inte haft tid och det finns grupper där man hört från sitt hemland att det skulle vara farligt att vaccinera sig, säger hon.

Nu vill regeringen att alla landets sjukvårdsregioner ska göra allt vad de kan för att få fler att vaccinera sig. Det kan till exempel handla om vidta åtgärder som visat sig fungera på andra ställen, som att skicka ut kallelser till förbokade tider.

– Jag tycker man ska lära av vad de gör de som har fått goda resultat, säger Hallengren.

För att fler ska kunna följa råden väljer regeringen också att återinföra och förlänga ekonomiska stödåtgärder. Det handlar bland annat om tillfälligt slopat krav på läkarintyg för smittbärarpenning, riskgruppsersättning samt tillfällig föräldrapenning vid skolstängning.

ANNONS

Karensavdraget slopas

Regeringen föreslår också att karensavdraget återigen ska slopas och att evenemangsstödet förlängs till 31 mars 2022.

– Det är viktigt i det här läget att människor som har symtom och känner sig sjuka faktiskt väljer att stanna hemma. Att avlasta dem ekonomiskt, att de vet att de får en schablonersättning på 810 kronor per dag, gör att man lättare väljer det och inte känner sig tvingad att gå till jobbet, säger finansminister Mikael Damberg.

Parallellt med detta görs också lättnader för företag, som kommer ersättas för onormalt höga sjuklönekostnader. Även egenföretagare omfattas.

– Det är ett viktigt paket för att se till att människor stannar hemma om man är sjuk, säger Damberg.

Totalt beräknas insatserna kosta nio miljarder kronor över första kvartalet nästa år.

Bättre smittoläge i Sverige

Statsminister Magdalena Andersson konstaterar samtidigt att smittoläget i Sverige just nu är bättre än på flera andra håll i Europa.

– Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande från låga nivåer. Vi har fortsatt en låg beläggning på iva-vården, en stor andel av vår befolkning är vaccinerad och vi har vaccinerat med god precision.

Det här gäller från och med 8 december

• Hemarbete ska möjliggöras av arbetsgivare

• Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar

• Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

• Munskydd i kollektivtrafiken

Källa: Regeringskansliet

ANNONS