På måndagen den 24 april kommer ett mobiliseringsmeddelande i samband med Aurora 23 att sändas på radion.
På måndagen den 24 april kommer ett mobiliseringsmeddelande i samband med Aurora 23 att sändas på radion. Bild: Stokkete/ Mostphotos

Mobiliseringsmeddelande i samband med Aurora 23

Under måndagen kommer ett mobiliseringsmeddelande att sändas i radion i samband med Aurora 23.
– Vi vill på ett realistiskt sätt testa mobiliseringskedjan kan man säga, berättar Philip Simon, press- och kommunikationschef på Aurora 23.

ANNONS
|

Mellan den 17 april och 11 maj genomförs Aurora 23, som är en av de största militära övningarna i Sverige på 34 år. Detta innebär att den militära personalen kommer att vara mer synlig än vanligt runt om i Sverige.

Sammanlagt övar 26 000 personer från armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och militärer från 14 andra länder tillsammans. Militärövningen genomförs för att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Ett mobiliseringsmeddelande kommer sändas

På måndagen den 24 april kommer ett mobiliseringsmeddelande att sändas på radion i samband med militärövningen som pågår. Det är Sveriges Radio P4 som har fått i uppdrag från regeringen och riksdagen att sända meddelandet över hela landet.

ANNONS

– Vi vill på ett realistiskt sätt testa hela mobiliseringskedjan kan man säga. När man skickar ut mobiliseringsmeddelanden kan man göra det på flera sätt i olika kanaler och nu har vi valt att testa det här då tillsammans med Sveriges Radio, säger Philip Simon.

Meddelandet påminner lite om ett meddelande från Trafikredaktionen. Det kommer tydligt framgå att det är en del av övningen Aurora 23.

Möjligt att man testar igen

Efter måndagens meddelande kommer man att utvärdera hur det har gått.

– Beroende på hur det har funkat kanske ett ytterligare meddelande kommer att sändas senare i veckan den 27 april, men det får vi se. Först ska vi utvärdera det ihop med Sveriges Radio.

Hur tror du att ni kommer kunna nå folk via radion?

– Alla berörda har redan en inkallelseorder till övningen. Meddelandet som kommer sändas fungerar som ett komplement för att prova på att testa hela kedjan som om det hade varit skarpt läge, så nu kommer man även att höra meddelandet på radion, som är kanalen vi valt att testa nu. Sedan får vi se framöver om vi testar andra kanaler också, säger Philip Simon.

Vid allmän mobilisering sprids informationen på flera sätt, bland annat via beredskapslarm, radio- och TV-inkallelser samt brevinkallelser.

ANNONS

LÄS MER:Stor militärövning – så kan det märkas i Kungsbacka

ANNONS