Andersson avgick – innan hon hann tillträda som statsminister

Magdalena Andersson (S) blev historisk när hon valdes till första kvinna på statsministerposten.
Bara timmar senare bad hon om avsked – efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Andersson söker nu stöd för att bilda en socialdemokratisk enpartiregering.
– Processen ägs nu av talmannen, säger Andersson.

ANNONS
|

Bara timmar efter att Magdalena Andersson (S) röstats fram som statsminister stod det klart att delar av regeringens budget faller. I stället kommer nästa regering tvingas styra med de ändringar som drivits igenom av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

När det stod klart att regeringen antagligen skulle förlora budgetomröstningen, sa Andersson:

– Det klart att människor kommer att märka detta.

Bland annat framhöll hon att det nu inte kommer att bli någon familjevecka, ett av Socialdemokraternas största vallöften från 2018, men också att det blir färre nya bostäder och fler arbetslösa.

C-besked utlöste krisen

Det var efter att Centerpartiet släppte fram Magdalena Andersson som ny statsminister, men inte röstade för regeringens budget som Miljöpartiet valde att lämna regeringen.

ANNONS

Beskedet gav två sammanbitna språkrör, Per Bolund och Märta Stenevi, på en pressträff på onsdagen.

– Miljöpartiet har inte suttit i regering för regerandets skull, vi har suttit i regering för att få igenom så mycket grön politik som möjligt, säger Märta Stenevi, jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot segregation och diskriminering.

Besvikelsen hos språkrören var stor.

– Vi såg en rödgrön regering röstas fram på morgonen och en blåbrun budget på eftermiddagen och det är inte Miljöpartiets uppgift i svensk politik att administrera Jimmie Åkessons förhandlingsresultat, säger Stenevi.

Per Bolund och Märta Stenevi meddelade på en pressträff att MP lämnar regeringen.
Per Bolund och Märta Stenevi meddelade på en pressträff att MP lämnar regeringen. Bild: Nils Petter Nilsson

Särskilt stor var irritationen kring att Annie Lööf och Centerpartiet agerat på ett sådant sätt att SD nu får direkt inflytande över statens budget.

– Jag känner en djup besvikelse och bestörtning över att Jimmie Åkesson nu fått det inflytande han sökt sedan han kom in i riksdagen, och jag såg inte det hända att det var Centerpartiet som skulle ge dem det, säger Stenevi.

C-ledaren Annie Lööf försvarade dock sitt partis agerande fullt ut och hon höll inte alls med om att hennes parti medverkat till att ge SD inflytande, genom att inte rösta för regeringens budget.

– V, M, KD och SD har fått genom ett antal ändringsbudgetar här i riksdagen de senaste två åren och då har ju V och SD budgetförhandlat. Jag tar inte ansvar för det budgetalternativ som har vunnit i dag, säger Lööf.

ANNONS
Annie Lööf å sin sida riktar kritik mot Miljöpartiet i stället: ”Miljöpartiet får ju ta sig samman, det här är en fars”.
Annie Lööf å sin sida riktar kritik mot Miljöpartiet i stället: ”Miljöpartiet får ju ta sig samman, det här är en fars”. Bild: Nils Petter Nilsson

Hon menade att hennes fokus ligger på att inte ge SD ”nycklarna till Rosenbad” genom att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Enligt Lööf kommer C att släppa fram Andersson ännu en gång, i en ny statsministeromröstning.

– Centerpartiet har sagt att vi är beredda att trycka gult, släppa fram, Magdalena Andersson som Sveriges statsminister. Det gjorde vi nu, det gjorde vi för Stefan Löfven i somras och vi ser nu att hon är den enda möjliga regeringsbildaren.

SD: En historisk dag

Den ilska som Miljöpartiet riktar mot hennes parti ger Annie Lööf inte mycket för.

– Miljöpartiet får ju ta sig samman, det här är en fars, säger hon.

– De har blivit framröstade att sitta i en regering, av Centerpartiet, på bas av att vi i månader har förhandlat kring överenskommelser och det har varit tydligt för dem under hela hösten att budgeten är något vi inte alls varit överens om.

Sverigedemokraterna gjorde dock en helt annan tolkning än Lööf av digniteten i budgetomröstningen. Den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt var strålande glad när det stod klart att den budget han varit med och förhandlat fram med M och KD nu blir verklighet.

– Det känns jättebra, historiskt, säger han.

Sjöstedt kallade det ”anmärkningsvärt” att regeringen misslyckats med att samla tillräckligt stöd för att få sin egen budget genom riksdagen.

ANNONS

– Men spräcker vi regeringen är jag inte ledsen för det, säger han.

Talmannen har godkänt

Kort efter att det stod klart att Magdalena Anderssons budget hade röstats ned och att Miljöpartiet därmed väljer att lämna regeringen, hade den nyvalda statsministern ett kort samtal med talmannen.

Magdalena Andersson därmed begärde entledigande hos talmannen Andreas Norlén, som godkänt hennes begäran.
Magdalena Andersson därmed begärde entledigande hos talmannen Andreas Norlén, som godkänt hennes begäran. Bild: Nils Petter Nilsson

De juridiska experterna på riksdagens kammarkansli har kommit fram till att det krävs en ny omröstning om statsministerposten i och med att MP lämnar regeringen, eftersom Andersson valdes som statsminister för en S-MP-regering. Och den uppfattningen delar Andersson.

– Trots att det parlamentariska underlaget finns bör regeringen prövas på nytt. För mig är det en fråga om respekt, säger hon.

Vidare framhåller hon att hon inte vill leda en regering vars legitimitet kan ifrågasättas och att hon därmed har begärt entledigande hos talmannen Andreas Norlén, som godkänt hennes begäran.

Magdalena Andersson väljs in som statsminister. Nästan samtidigt, strax efter kl 11, lämnar Stefan Löfven Sagerska Huset. Löfven är fortfarande statsminister i en övergångsregering, i och med att Magdalena Andersson formellt inte hann tillträda trots att hon röstades fram tidigare på onsdagen.
Magdalena Andersson väljs in som statsminister. Nästan samtidigt, strax efter kl 11, lämnar Stefan Löfven Sagerska Huset. Löfven är fortfarande statsminister i en övergångsregering, i och med att Magdalena Andersson formellt inte hann tillträda trots att hon röstades fram tidigare på onsdagen. Bild: Nils Petter Nilsson

Därmed ligger bollen återigen hos talmannen och Stefan Löfven är fortfarande statsminister i en övergångsregering, i och med att Magdalena Andersson formellt inte hann tillträda trots att hon röstades fram tidigare på onsdagen. Detta skulle ha skett vid en skifteskonselj på Slottet på fredag.

Andreas Norlén kommer nu att föra samtal med alla partiledare igen och väntas ge besked om hur han ser på den fortsatta processen på torsdagseftermiddagen.

ANNONS

Kan bli renodlad S-regering

Magdalena Andersson har meddelat att hon står till förfogande för att bilda en socialdemokratisk enpartiregering.

Miljöpartiet poängterar att de tänker släppa fram en S-regering som leds av Magdalena Andersson och att man gärna vill samarbeta för att fullfölja en rad överenskommelser som ingåtts, men då som självständigt parti utanför regeringen. Och om inte Centerpartiet, som släppte fram Andersson tidigare under onsdagen, skulle ändra sig, är det troligt att Magdalena Andersson återigen blir vald vid en ny statsministeromröstning.

Magdalena Andersson har meddelat att hon står till förfogande för att bilda en socialdemokratisk enpartiregering.
Magdalena Andersson har meddelat att hon står till förfogande för att bilda en socialdemokratisk enpartiregering. Bild: Nils Petter Nilsson

Blir det så kommer hon att få genomföra en omfattande ombildning av regeringen då en rad statsråd måste ersättas. Dels hennes egen nuvarande post, finansminister, och också näringsministerposten som Ibrahim Baylan (S) meddelat att han lämnar. Möjligen utses också en ny landsbygdsminister då Jennie Nilsson som tidigare hade posten avgick i somras. Sedan dess har frågorna legat på näringsministerns bord.

Utöver det måste också alla miljöpartistiska ministrar bytas ut och ersättas av socialdemokrater.

Magdalena Andersson ser dock inte detta som någon stor utmaning.

– Det finns många kompetenta socialdemokrater, säger hon.

Nu måste Magdalena Andersson på nytt väljas till statsminister.
Nu måste Magdalena Andersson på nytt väljas till statsminister. Bild: Nils Petter Nilsson

Inom Socialdemokraterna har det en längre tid funnits en utbredd uppfattning och en längtan efter en renodlad S-regering. Detta eftersom man enligt källor många gånger sett MP som en bromskloss för åtgärder man anser nödvändiga, till exempel på brottsområdet. Får Andersson möjlighet att leda en S-regering blir hon friare att förhandla med alla partier som tycker ungefär som S, menar man.

ANNONS

Andersson själv framhåller dock att hon trivts med MP.

– Jag kommer att sakna våra kamrater vid bordet, säger hon.

Sänkt bensinskatt

För Miljöpartiets del handlar ställningstagandet om att SD nu ges reellt inflytande över en del av budgeten, totalt handlar det om cirka tio miljarder av 74 miljarder i reformer. Bland det som sticker de gröna mest i ögonen finns M, SD och KD-budgetens inriktning med en sänkt bensinskatt, något MP menar går stick i stäv med kampen mot klimatförstöringen.

– Vi är inte ett parti som gått till val och lovat att höja utsläppen, säger språkröret Per Bolund, nuvarande klimat- och miljöminister.

Även det faktum att SD har varit med och förhandlat fram budgeten gör att MP nu lämnar.

– Vi kommer aldrig bidra till normaliseringen av Sverigedemokraterna i svensk politik, säger Märta Stenevi.

Språkrören är både överraskade och upprörda över hur Centerpartiet agerat. De menar att det faktum att C lade ned sina röster nu ger SD stort inflytande över svensk politik.

– Vi har den här hösten ägnat många sena nätter åt att förhandla. Bättre strandskydd, mer skydd åt skogen, säger Märta Stenevi.

För MP:s del har kraven från C inneburit kompromisser i två svåra frågor. Dels handlar det om en ändring av strandskyddet samt frågan om äganderätt av skogen. Där nådde regeringspartierna och Centerpartiet tidigare under månaden en överenskommelse efter tuffa förhandlingar.

ANNONS

Det händer nu

• Magdalena Andersson har begärt entledigande som statsminister, men eftersom hon inte hunnit tillträda fortsätter Stefan Löfven (S) att leda övergångsregeringen.

• Talman Andreas Norlén tar nu tillbaka processen. Han inleder med att föra samtal med alla partiledare och kommer därefter ge besked om hur han avser att gå vidare.

• Mycket talar för att talmannen lägger fram Magdalena Andersson som förslag till ny statsminister igen. Det innebär att hennes stöd måste prövas av riksdagen på nytt. För att bli vald måste hon få färre än 175 röster emot sig.

• Eftersom S, MP, V och C under onsdagen deklarerade att de kommer att släppa fram Andersson igen så talar mycket för att hon blir vald. Då går uppdraget tillbaka till Andersson att bilda regering, läsa upp sin regeringsförklaring där hon pekar ut riktningen för den politik hennes regering ska föra och presenterar vilka statsråd som ska sitta i regeringen. Skulle Andersson däremot förlora omröstningen går bollen åter tillbaka till talmannen.

LÄS MER:

ANNONS