En flygolycka har skett på Örebro flygplats. Ett plan med nio personer ombord har kraschat strax efter start.
En flygolycka har skett på Örebro flygplats. Ett plan med nio personer ombord har kraschat strax efter start. Bild: Mia Höglund

Alla ombord döda i flygkrasch i Örebro

Ett flygplan har kraschat vid Örebro flygplats. Nio personer var ombord och det rör sig om ett plan med fallskärmshoppare. Sent på natten bekräftar polisen att samtliga ombord har dött i samband med haveriet.
– Kraschen var ett totalhaveri, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

ANNONS
|

SOS alarm larmades vid 19.20-tiden under torsdagskvällen om en flygkrasch vid Örebro flygplats.

En räddningsinsats inleddes av såväl ambulans, räddningstjänst, polis och Sjö- och flygräddningsverket.

– Flera personer är avlidna. Kraschen var ett totalhaveri. En person har förts till sjukhus och skadeläget är allvarligt, sade Lars Hedelin, presstalesperson vid polisregion Bergslagen under torsdagskvällen.

Vid 22.30 berättar Lars Hedelin att räddningsinsatsen är avslutad och under natten mot fredag meddelar polisen att alla nio personer ombord på planet har dött i samband med kraschen.

– Vi säkrar och dokumenterar olycksplatsen och jobbar med de anhöriga på platsen. Statens haverikommission är inkopplad, säger han.

ANNONS

Örebro kommun har aktiverat sin POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor eller katastrofer som krishantering för anhöriga och andra som påverkats.

Fick problem efter starten

– Det rör sig om åtta fallskärmshoppare och en pilot på ett litet propellerplan. Sjö- och flygräddningsverket inledde en räddningsinsats tillsammans med räddningstjänsten, polis och ambulans. Planet har kraschat intill landningsbanan rätt snabbt efter att det lyfte, säger Carl-Johan Linde, presschef på Sjöfartsverket.

Tre brandstationer från räddningstjänsten var på plats och deltog i räddnings- och släckningsarbetet. Även tio ambulanser befann sig på flygplatsen. Efter branden var släckt pågick en längre sjukvårdsinsats.

– Det är en tragisk olycka, säger Tomas Carlsén på SOS Alarm Bergslagen.

Olyckan är det första haveriet som drabbat flygplatsen som öppnade för 40 år sedan, berättar Johan Ljungberg, verksamhetschef.

– Det är klart att vi har övat och varit förberedda och våra insatser har varit bra. Men det är naturligtvis en omvälvande känsla och det är ju trots allt flera personer som fått sätta livet till.

När flygplatsen kan öppna för trafik igen är ännu oklart.

– Nu kommer polisen att göra en utredning, men det är bara otäckt allting tycker jag, säger Johan Ljungberg.

Inhyrt plan

Klubben som drabbats är Örebro fallskärmsklubb. Planet som kraschat var inhyrt för den här veckan från Skåne fallskärmsklubb och ska ha använts där i många år, enligt Anna Oscarsson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet.

ANNONS

– Vi håller på och etablerar krishantering och har skickat dit riksinstruktör och styrelserepresentant. Vi hjälper till med det vi kan på platsen som att stötta anhöriga, vittnen och de som jobbar på platsen. Våra tankar går så klart till de anhöriga, säger hon.

Många har framfört sina kondoleanser för tragedin på sociala medier. Däribland statsministern Stefan Löfven och Ebba Busch.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS