I början av november ska barn från 12 år erbjudas vaccin mot covid-19 i Sverige.
I början av november ska barn från 12 år erbjudas vaccin mot covid-19 i Sverige. Bild: Daniel Elfvelin

Sverige börjar vaccinera 12-åringar

Sverige börjar vaccinera barn från 12 års ålder, meddelar statsminister Stefan Löfven under en pressträff på torsdagen. Detta efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten.
– Det finns vaccin och det finns resurser för att genomföra dessa vaccinationer, säger socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS
|

Under torsdagens pressträff med statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson gavs beskedet att Sverige kommer erbjuda vaccin till barn från och med 12 år.

Det handlar om ungefär en halv miljon barn. Vaccinering beräknas börja i början av november 2021. Tidigare har åldersgränsen för vilka som erbjuds vaccin mot covid-19 gått vid 16 års ålder.

En sak som ändrats är att Deltavarianten börjat spridas, den har visat sig vara mer smittsam hos barn.

– Det som tillkommit är större volymer av data, desto fler som vaccinerats desto säkrare data, så att nu känner vi att vi är trygga i vårt beslut, säger Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Barn kan erbjudas vaccin i skolan

Barnen kommer erbjudas två doser vaccin mot covid-19. Det kan bli aktuellt att barn kommer erbjudas vaccinering i skolan.

– Genomförandet av vaccineringar ute på skolorna ser jag som positivt och jag hoppas att regionerna söker upp skolorna för samarbete. Det är i skolan vi kan nå flest, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Som förälder behöver man inte vara orolig, säger Johan Carlsson som svar på frågan kring risker med att vaccinera barn.

Vaccineringen kommer erbjudas till barn från och med dagen man fyller 12 år.

Ovaccinerade rekommenderas hålla avstånd

På samma presskonferens meddelade även regeringen att ovaccinerade fortsatt kommer rekommenderas att hålla avstånd och undvika stora sammankomster, särskilt de där äldre deltar.

– Det är viktigt för de i riskgrupp att verkligen överväga att vaccinera sig, säger Lena Hallengren (S).

– Vi förutsätter med de här tydliga signalerna att människor tar sitt ansvar, säger Johan Carlsson.

Socialministern får frågan hur man ska få fler att vaccinera sig.

– Drop-in är ett exempel för att göra det tillgängligt. Det kan handla om att man behöver nå människor på olika sätt. Universitetsstudenter erbjuds på universitetet och det finns även i SFI-sammanhang. Men det finns alla förutsättningar att nå längre, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör tillägger att det handlar om enträget arbete.

ANNONS
ANNONS