Skylten står rätt, men gränsen är fel på nätet. Sven Karlsson menar att rätt ska vara rätt. Google vägrar dock att flytta på strecket som placerar Sven och andra i Marks kommun.
Skylten står rätt, men gränsen är fel på nätet. Sven Karlsson menar att rätt ska vara rätt. Google vägrar dock att flytta på strecket som placerar Sven och andra i Marks kommun. Bild: Tobias Sandblom

Svens irritation – på Googles jätteblunder: ”Länsgränsen är satt en halvmil fel”

Google brukar ge svar blixtsnabbt. För Sven Karlsson tog det fem år. Och det var ett ”goddag yxskaft”. Han är fortfarande förbannad.
– De har satt länsgränsen en halvmil fel. Enligt Google bor vi i Marks kommun, säger han.

ANNONS
|

Sven Karlsson driver internationellt kända Karlssons musik i Äskebacka. Han är medveten om att de verkar i gränstrakter. En bit in i Marks kommun gäller fortfarande 0300 som riktnummer.

Men en sak är han noga med.

– Vi bor i Kungsbacka kommun och vi är hallänningar, säger Sven Karlsson.

Även fel landskap

Därför skar det kanske lite extra i hjärtat när han kollade på Google maps. Den internationella IT-jätten har placerat länsgränsen på tok fel.

LÄS MER:Vilka är personerna i det mystiska fotoalbumet?

– Den ligger en halvmil fel, alldeles för långt västerut. Det gör att bland andra vi har hamnat i Marks kommun. Och inte nog med det, i fel landskap, Västra Götalands län.

ANNONS

Otaliga gånger har han tryckt på knappen för att rapportera felaktigheter på Google-kartan. Men det är svårt eftersom felen inte går att precisera närmare.

LÄS MER:Mark vill lägga avloppsledning i Lygnern – riskerar att läcka

Äger inte tjänsten

För snart fem år sedan, 2016, skrev Sven Karlsson till svenska delen av Google för att påpeka felet. Först nu har han fått svar.

”Tack för ditt brev till Google Sweden AB daterat den 10 augusti 2016. I ditt brev ber du om hjälp med att anmäla ett fel på Google Maps. Vi kan informera er om att Google Sweden AB varken äger eller tillhandahåller tjänsten Google Maps, vilket är en tjänst som ägs och drivs av Google Inc, ett amerikanskt företag med säte i Kalifornien. Google Sweden AB har därför inte möjlighet att svara på förfrågningar om ändringar i Google Maps.”

LÄS MER:Mysteriet vid kommungränsen: Vem har satt upp fartkameran?

Inget fel på Sätila

– Nej, jag är väl inte helt nöjd med svaret. Det verkar inte som att de bryr sig överhuvudtaget. Det är väl bara att se hur verkligheten ser ut. Jag har skickat med underlag. Kan inte heller vara särskilt svårt att kolla med Lantmäteriet och få korrekta uppgifter därifrån, säger Sven Karlsson.

Har detta ställt till med några bekymmer?

– Kunder tror att de hamnat i Sätila. Det är väl inget fel på Sätila, men vi bor ju i Kungsbacka kommun. Jag säger inget om det hade varit någon eller några hundra meter. Men nu handlar det om ungefär en halvmil, säger Sven Karlsson.

ANNONS

I samband med fotograferingen upptäcker han en annan brist:

– Det står Hallands län, men inte Kungsbacka kommun. Det borde det göra.

ANNONS