Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Andreasson (längst till höger i bild) här tillsammans med kollegorna Niklas Johansson och Anton Linder på Sjöräddningssällskapet. Bild: Martin Pettersson, Peter Andreasson
Peter Andreasson (längst till höger i bild) här tillsammans med kollegorna Niklas Johansson och Anton Linder på Sjöräddningssällskapet. Bild: Martin Pettersson, Peter Andreasson

Svävare patrullerar havsisen: ”Isen är lite lömsk”

Mycket folk, go stämning och på sina håll förrädisk is var det som mötte Sjöräddningssällskapets svävare på havsisen öster om Onsala-halvön i söndags.

Islagret som lagt sig över havet har gjort att Sjöräddningssällskapet svävare, som vanligtvis går på större sjöar och i Stockholms skärgård, dirigerades om till västkusten den gångna helgen.

Under söndagen patrullerade svävaren vid Onsala-halvön.

– Innanför Kalvö och norr om Tjolöholms-halvön är isen bra, men övriga delar är inte bra. Utanför bukten där är det lite lömskt. Man kan inte gå över Kungsbackafjorden till Gottskär, har man lyckats med det då har man haft tur, säger Peter Andreasson, frivillig Sjöräddningssällskapet.

Han avråder också från att försöka gå på isen till Brokö eller Hällesö.

– Isen lägger sig mer och mer då det finns områden där isen lägger sig, mellan is och öppet vatten, där isen inte bär. Så det är lite lömskt, man ska inte chansa på något, säger han.

"Glada att vi är här"

Peter Andreasson säger att det var mycket människor ute på isen i området, både vana långfärdsskridskoåkare och andra som spelade hockey eller promenerade.

– Vi känner att vi varit på helt rätt plats, för här har varit extremt mycket aktivitet. Det har varit en härlig dag på isen, folk vi pratat med är väldigt glada och tycker att det är bra att vi är här.

Är du förvånad över mängden folk på havsisen?

– Nej, anledningen till det är väl en blandning av att det är fina isar, att det är trevligt att vara ute och att vi är i den här situationen med corona. Det vi ser nu är precis samma som i somras, att när man inte kan åka till Kanarieöarna som man brukar, då är mycket folk ute i naturen.

"På stående fot"

Isyta och mängden människor som rör sig på isen är tillsammans med inrapporterade incidenter det som styr var svävarna ska patrullera härnäst. Inga incidenter rapporterades in från Kungsbacka och om någon svävare kommer tillbaka kommande helg är i nuläget oklart.

– Vi tar det beslutet nästan på stående fot. Vi är där vi behöver vara, men det har hänt lite mer grejer i Kungälvs-området än här nere i Onsala där vi är just nu, säger Peter Andreasson, på söndagseftermiddagen.

Svävarna kan gå över nästan vilket underlag som helst och kan lätt lastas upp på en kärra om de snabbt behöver byta plats.

– Vi är där vi behöver vara.

Catrin Hansson

[email protected]

Fakta – Tänka på innan du går ut på isen

  • Ha rätt utrustning, som isdubb, ispigg och mobiltelfon i ett vattentätt fodral.
  • Berätta för andra vart du ska.
  • Ge dig inte ut själv på isen, ha sällskap.

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation, utan statliga bidrag, som drivs av medlemsavgifter och donationer. Alla enheter bemannas med frivilliga sjöräddare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.