Succén med fritt julbord för äldre tillbaka: ”Ett helt otroligt tryck”

Halländsk grönkål, kött och inte minst öl från lokala producenter – nu är succén från 2019 med gratis julbord för pensionärer tillbaka.
– Vi kommer att köra två sittningar då det är ett helt otroligt tryck, säger Johan Dohn på Matverket i Kungsbacka.

ANNONS
|

Telefonerna ringer stup i kvarten, och på sociala medier haglar det in frågor och glada tillrop.

– Vi har haft 260 samtal bara sedan i tisdags, säger Jessica Jansson Kinder som tillsammans med Johan Dohn och Sofia Isberg på Matverket just nu jobbar febrilt med att få ihop alla trådar inför den 14 december.

Då stundar nämligen årets fest för de som hunnit bli pensionärer i kommunen.

– Det är jättehögt tryck. Vi håller redan på och försöker fördela och lotsa så att alla får plats. Vi kommer att köra två sittningar, en på dagen och en på kvällen. Det finns ju de som kanske inte orkar vara uppe på kvällarna, och då passar det bättre om de kan komma på eftermiddagen, förklarar Johan Dohn.

ANNONS

LÄS MER:Julhjälpen behövs varje år: ”Vissa familjer har väldig otur”

Han är delägare i restaurang Matverket. Och det var ihop med Jessica Jansson Kinder, som till vardags är teamchef på Olivia hemomsorg i Kungsbacka, som idén dök upp för ett par år sedan.

– Vi känner varandra sedan vi jobbade ihop med flyktingmottagandet 2015, berättar Jessica Jansson Kinder.

Omedelbar succé

Inför julen 2019 testade de för första gången att bjuda in pensionärer i kommunen till ett helt gratis julbord. Det blev omedelbar succé. 2020 gick det inte att köra, men nu är konceptet tillbaka med än större kraft. Då som nu sponsrar Matverket och Olivia hemomsorg, men det stannar inte där.

– Det ringer hela tiden från människor som vill hjälpa till eller vara med och sponsra. Det har till och med startats en insamling av en lokal Facebookgrupp som vill hjälpa till, fortsätter Jessica Jansson Kinder.

LÄS MER:Motorveteraner mindes rallytider: ”Många har inte setts på 40 år”

För äldre och ensamma

Hela idén går ut på att hitta på nåt kul och trivsamt för de äldre i kommunen, inte minst de som kanske inte har någon eller inte orkar ta sig iväg för att träffa släkt eller vänner.

– Många kanske har anhöriga som är iväg på annat. Här ordnar vi så att det blir sällskap och gemenskap. Det ligger mycket jobb bakom, men det glömmer man snabbt när dagen väl är framme. När man ser alla leenden förstår man grejen, säger Johan Dohn.

ANNONS

LÄS MER:Här är julmarknaderna du inte vill missa

Han lägger till:

– Och det vore kul om det dök upp lite politiker också, så kanske man kan utveckla fler bra idéer tillsammans. Det här är ett väldigt bra exempel på hur man kan göra nåt riktigt bra med ganska lite medel.

Närproducerade läckerheter

Maten går inte av för hackor den heller. Även här kommer stöttning från en rad lokala producenter.

– Det blir halländsk grönkål, köttbullar från Tjolöholm, prinskorv från Anabo gård, öl från Akia här i Kungsbacka - det mesta kommer från lokala producenter. Så det blir ett klassiskt julbord, säger Johan Dohn.

Sist men inte minst, det blir även underhållning – bland annat i form av ett luciatåg.

– Ett luciatåg av och med pensionärer. Allt handlar om att göra det lilla extra, och vi märker att när det väl gäller så ställer alla upp. Det kommer att bli grymt kul, avslutar Johan Dohn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS