Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Succe för gratis-bullar till årets kosläpp

Ett kosläpp utan mjölk och bulle är inget kosläpp. Så under fredagen delade bagerier i Kungsbacka och Mölndal ut nästan tusen bullar till dem som lovar titta på det digitala kosläppet.

De senaste åren har den dag som korna släpps ut på grönbete blivit en publiksuccé. Till gårdar i hela landet har publiken vallfärdat för att se kor och kalvar kasta benen bakut, studsa och bete sig allmänt överlyckligt efter ett halvår i stallet.

Att mjölk och bulle delats ut under festligheterna har varit givet. Men i fjol ställdes de publika kosläppen in på grund av pandemin och så blir det även i år. Men ett digitalt kosläpp blir det. Med kanelbullar. Och gratis var de för den som lovade att titta på lördagens digitala begivenhet från mjölkgården.

Kö tidigt i morse

Dahls bageri i Åbro i Mölndal hade 250 gratisbullar att dela ut vid öppningen klockan sju på fredagsmorgonen.

– Då var det kö och bullarna tog slut på två timmar. Snacka om succé alltså, säger Clas Baad, säljare på Dahls.

Har det varit många som fått vända hem tomhänta?

– Det var nog ett hundratal som blev lite snopna men de flesta valde att köpa andra varor. Och vi hade ju kvar bullar till försäljning, säger Clas Baad när Mölndals-Posten träffar honom vid 11-tiden.

Han berättar att gårdarna under vanliga kosläpp beställer bullar direkt från bageriet men att det i år är Arla som ansvarar för beställningen.

– När det är kosläpp på riktigt så brukar vi baka 4 000–5 000 bullar.

LÄS MER: Second hand i finrummet – Stadsmissionen tar plats på Kungsmässan

Gun och Rolf Jarnestål från Anneberg kände till att gratisbullar skulle delas ut. Men de kom för sent.

– Sådana saker kan ju ta slut så fort. Vi brukar åka hit och fika och så passar vi på att snacka med Clas. Det har blivit lite av en samlingspunkt för oss, säger Gun Jarnestål som ändå köpte med sig bullar och bröd.

”De är supersugna”

Hos Steinbrenner och Nyberg på Ulla Jacobssons plats fanns det åtminstone någon plåt kvar av kaféets 250 bullar under tidningens lilla rundtur. Lika många delades ut i bageriet i Fässberg i Mölndal. Även där var åtgången på kosläppsbullar stor.

– Vi hade folk som köade innan öppning. De är supersugna och det har varit kunder hela dagen, säger Ebba de Flon som är butiksstylist och säljare på Steinbrenner och Nyberg.

Känner alla till att det är kosläppsbullar eller kommer de för att de är gratis?

– En del kommer för kosläppet, andra inte. Jag tycker nog att man ska pusha lite mer för kombinationen bullar och mjölk till kosläppet nästa gång, säger Ebba de Flon.

LÄS MER: Hon öppnar kafé med tokiga tårtor i Kungsbacka

På Kungsmässan var det Madeleine Forsell som stod bakom disken på Steinbrenner och Nyberg.

— Om du dessutom råmar och hoppar så bjuder jag på en kopp kaffe, lovade hon en av de kunder som var där för att hämta upp gratis kosläppsbullar.

Och uppslutningen var god från Kungsbackabor som ville ha bullar lagom till lördagens kosläpp.

— Jag var inte beredd på att det skulle vara så mycket, det har varit kö hela vägen till Espresso House, säger Madeleine Forsell.

När tidningen lämnade butiken fanns blott ett 80-tal kanelbullar kvar.

Under lördagen kommer mjölkjätten Arla att sända kosläppet digitalt klockan 10 till 11.30 med Mia Parnevik och Hampus Hedström som programledare. De kommer hålla till på en gård som garanterar glädjesprång från kossorna.