Succé för loppet för sjuka barn: ”Fick in en magisk summa”

Helena Warvås från Fjärås anordnade ett lopp till förmån för diabetessjuka. I efterhand är hon chockad över engagemanget och att så många lockades att delta.
– Jag är väldigt, väldigt rörd, säger hon.

ANNONS
|

LÄS MER:Nytt lopp ska öka kunskapen om diabetes

– Så många människor har printat ut nummerlappen, letat upp säkerhetsnålar, fotograferat sig och skickat bild till mig. Målet var ju att öka medvetenheten om diabetes typ 1, och det känns verkligen som att vi nådde dit, säger Helena Warvås.

Tanken på ett välgörenhetslopp har funnits ett tag, och Helena valde att arrangera ett coronasäkert event, där alla kunde delta var de vill, närsomhelst mellan 10 och 16 maj. Avgiften på 100 kronor går oavkortat till Barndiabetesfonden och man fick ta sig fem kilometer i den hastighet man ville. Promenadtempo, personbästa eller en cykeltur, allt accepterades. Diabetesvarvet visade sig vara ett framgångskoncept. Över 1 300 personer mellan en månad och 81 år, deltog, från norr till söder. Det resulterade i 136 000 kronor till forskningen.

ANNONS

Drömmer om botemedel

– Helt fantastiskt, vi fick in en magisk summa, långt över förväntan. Jag tror pandemin spelade in. Man är svältfödd på event. Dessutom tror jag att den personliga historien bakom slår an en sträng i magen. Alla föräldrar kan identifiera sig, säger Helena Warvås.

Hon har själv en dotter med diabetes typ 1, och tillsammans drömmer de om ett botemedel mot sjukdomen. I väntan på det hoppas de på bättre hjälpmedel som gör behandlingen så smidig som möjligt.

– Larmet om att vår dotters liv är i fara går varje natt, och den oron och stressen är brutal. Jag drömmer om behandling som gör att hon får sova igenom det och slippa oro. Vägen dit går genom forskning.

Möjlig uppföljning

Än har Helena inte hunnit landa i succén. Tankarna på en uppföljning nästa vår finns, men hon vågar i nuläget inte lova något. Att intresset blev så mycket större än vad hon väntat gjorde att arbetet blev mer omfattande än hon trott. Hon skötte alla anmälningar och all kommunikation själv.

– Jag tänkte att om 100 personer anmäler sig så fixar jag det själv. Men det skulle behöva effektiviseras något, känner jag nu i efterhand, säger Helena Warvås och skrattar.

ANNONS

LÄS MER:Veronicas coronasmycken ska ge guldkant till vårdpersonalen: ”Vill ge det lilla extra”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS