Studier från sex olika brittiska forskargrupper indikerar alla att omikron-varianten inte leder till lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter. Detta då den inte når ner i lungorna i samma utsträckning. Arkivbild.
Studier från sex olika brittiska forskargrupper indikerar alla att omikron-varianten inte leder till lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter. Detta då den inte når ner i lungorna i samma utsträckning. Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Studier visar: Omikron mindre farlig än tidigare varianter

Omikronvarianten är smittsam, men inte lika farlig för lungorna som tidigare varianter. Det visar preliminära resultat från sex brittiska studier, skriver The Guardian.
– De tidiga indikatorerna säger att detta är goda nyheter, men det är inte ett tecken på att vi ska lätta på garden, säger James Stewart vid universitetet i Liverpool.

ANNONS
|

Studier från sex olika brittiska forskargrupper indikerar alla att omikron-varianten inte leder till lika allvarlig sjukdom som tidigare varianter. Detta då den inte når ner i lungorna i samma utsträckning.

De sex studierna – varav fyra är publicerade efter julafton – har än så länge inte hunnit genomgå referentgranskning.

– Det här är preliminära resultat, men studierna pekar i samma riktning, säger Deenan Pillay, virologiprofessor vid University College i London till The Guardian.

Omikron-viruset verkar enligt studierna i högre grad än tidigare varianter infektera halsen. Det gör att viruset förvisso är mer smittosamt än om det får fäste i lungorna, vilket kan förklara den höga smittspridningen av omikron-varianten. Spridning till lungorna riskerar dock att leda till allvarligare sjukdom, skriver tidningen.

ANNONS

– De tidiga indikatorerna säger att detta är goda nyheter, men det är inte ett tecken på att vi ska lätta på garden. Om du är klinisk sårbar så kan konsekvenserna vara svåra – det finns dödsfall från omikron. Alla kan inte slita av sig sina masker och börja festa, säger James Stewart, professor i virologi vid universitetet i Liverpool.

ANNONS