Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Studenter laddar för utspring – utan restriktioner: ”Folk är taggade”

De har gått nästan hela gymnasiet under en pandemi. Men när treorna nu ska komma ut i vuxenlivet kommer studenten (nästan) att vara som vanligt. Med färre än 100 dagar kvar ligger spänningen i luften.
– Jag ser mest fram emot när man sitter i skolan för sista gången och sen ska få springa ut. Man kommer ha en sådan adrenalinkick, säger Tilda Fogelblad.

Med färre än hundra dagar kvar till studenten är planeringen i full gång. Smilla Strandeberg och Tilda Fogelblad läser sista året på samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet. De båda är engagerade i A-kåren, Aranäsgymnasiets studentkår, men har lite blandade känslor inför studenten.

– Vi kommer att ha gått ungefär halva gymnasiet på distans. Allt har gått så fort så det känns inte riktigt som fått ut allting från gymnasietiden, säger Smilla Strandeberg och fortsätter:

– Men det är klart, det känns jätteroligt. Det känns som man kan få den studenten som man önskat och sett fram emot.

Hela andra året på distans

De hann läsa i drygt ett halvår innan pandemin slog till och trodde först att distansundervisningen bara skulle bli i några veckor. Men det skulle dröja ett och ett halvt år innan de fick komma tillbaka till skolan.

– Det jobbigaste var nästan när vi fick komma tillbaka när vi började i tvåan och man trodde att det skulle vara över. Redan efter två veckor övergick det till distansundervisning och sen var det resten av läsåret på distans, säger Tilda Fogelblad.

Tjejerna berättar att det kändes overkligt när de fick komma tillbaka till skolan i trean och de trodde hela tiden att de skulle behöva gå tillbaka till distansundervisning.

– Det har varit jobbigt och svårt att plugga på distans. Man tappar koncentrationen, får inte samma kontakt med lärarna och sina klasskamrater. Det har blivit mer tydliga grupperingar i klassen för man har ju inte riktigt lärt känna varandra, säger Smilla Strandeberg.

Några restriktioner kvar: firandet pågår tre dagar

Den 8-10 juni kommer Kungsbacka fyllas av glada studenter från gymnasieskolorna. Det kommer vara drygt 1000 elever som tar studenten i år från Aranäsgymnasiet, Elof Lindälv, Drottning Blanka, Hallands ridgymnasium, Ljud och Bildskolan och Kungsbackas praktiska gymnasium.

Helt som vanligt kommer det inte vara. Några restriktioner lever kvar, själva studenten är utspridd under tre dagar, i stället för en och samma dag som det var innan. Men begränsade antal personer vid utspringet i form av rutor eller längre tid i mellan klasserna kommer det inte vara, berättar gymnasiechef Amra Salihović.

– Det är inte så mycket efter restriktioner, utan det är andra mervärden som gjort att vi gör på detta sättet. Föräldrar som har barn på olika skolor, elever som tycker det är roligt att gå på kompisars studenter. Så det blir en slags hybridvariant vad vi hade innan pandemin och det vi har lärt oss under pandemin, säger hon.

När restriktionerna hävdes i februari var det till en början en försiktig optimism bland de blivande studenterna. Men det har släppt nu.

– Det känns som det ska mycket till för att det ska bli restriktioner igen. Man hör inte heller så mycket om det längre, det är annat i fokus nu. Men man har varit rädd att vi inte skulle få fira studenten, när man sett 01:orna och 02:orna fira men med restriktioner, säger blivande studenten Smilla Strandeberg.

”Man kommer ha sån adrenalinkick”

Även bland skolans drygt 450 blivande studenter märks det av att oron har släppt.

– Alla planerar sin student, mottagningsfest och klasserna planerar flak. Folk är mycket mer taggade nu.

Nedräkningen till studenten firas också, 200 dagar kvar till den stora dagen och nu för någon vecka sedan 100-dagars firandet. Fram till studenten blir det mösspåtagning med klasserna för att sedan när studentveckan inleds vara fullsmockad med aktiviteter.

– Jag ser mest fram emot när man sitter i skolan för sista gången och sen ska få springa ut. Man kommer ha sån adrenalinkick, säger Tilda Fogelblad och skrattar.

LÄS MER: Beslutet taget: Gymnasiet läggs ner

LÄS MER: Här repar eleverna på Aranäsgymnasiet inför den stora premiären

LÄS MER: Aranäselever höll insamling för Ukraina: ”Alla kan göra något”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.