Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Tommy Feldth
Arkivbild. Bild: Tommy Feldth

Strömavbrott i Kungsbacka – närmare 1 000 hushåll drabbade

Boende i Åsa med omnejd var utan el efter ett strömavbrott på måndagsmorgonen. Som flest var nära 1000 hushåll drabbade. Orsaken ska ha varit att en ledning blev överbelastad – på grund av kylan.

Klockan 06.35 på måndagsmorgonen blev delar av Kungsbacka kommun strömlöst. Enligt elnätsbolaget Ellevio var som flest 976 hushåll drabbade, men vid 09-tiden hade ett par hundra hushåll fått tillbaka strömmen.

Avbrottet omfattade boende i Lekarekulle, Kläppa, Ölmanäs, Lyngås, Åsa och Vassbäck. Anledningen till strömavbrottet var att en försörjningsstation i Åsa strulade.

Elnätbolagets tekniker var på plats strax före klockan 08.

– Problemet är komplext, så våra tekniker behöver göra omfattande insatser för att felet inte ska komma tillbaka. Det här problemet förstärks av att det varit kabelfel tidigare, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio, vid 09-tiden.

Under måndagsförmiddagen kom och gick elen för de drabbade hushållen. Vid 12.41 var felet åtgärdat. Elnätsbolaget meddelade att strömavbrottet berodde på överbelastning i elnätet.

– Vi har haft tekniska problem med en lina innan och för att åtgärda de problemen lade vi över matningen på en annan linje. Då uppstod överbelastning i samband med att det blev en köldknäpp i Åsa på morgonen, det används dramatiskt mycket mer el när det blir kallt, säger Jesper Liveröd.

Strömavbrottet är det andra på två dagar i Kungsbacka. I lördags var 600 hushåll i Asserlund, Torpa och Gällinge strömlösa. Det berodde då på att ett träd fallit över en elledning.

LÄS MER: Strömavbrott – närmare 600 hushåll drabbades

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.