Stort ras på E6 – vägen helt avstängd

Stora delar av vägbanan på E6 i höjd med Stenungsundsmotet har rasat – ett antal fordon, varav en buss, körde ner i massorna. Tre personer har förts till sjukhus.
Vägen är helt avstängd och allmänheten uppmanas att undvika området.
Polisen utreder om det finns ett samband med en sprängning vid en byggarbetsplats i närheten.

ANNONS
|

Det var klockan 01.46 som SOS larmades om ett vägras alternativt ett jordskred. Enligt Aftonbladet ska den första personen som larmade om händelsen ha försökt hindra fordon från att köra ner i hålet.

– Det är ett större slukhål där E6, den angränsande vägen Ucklumsvägen och även byggnader är skadade, säger Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, strax efter att larmet kom.

Räddningstjänsten ryckte ut till platsen med ett stort antal enheter. Även polis, ambulanser och personal från Trafikverket var på plats.

Också helikopter med ytbärgare kallades in för att hjälpa till i räddningsarbetet.

ANNONS

– Sen har vi specialutbildad personal för eftersök vid ras, sökhundar kommer också skickas, säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Är det någon som saknas?

– Inte vad vi vet.

Uppmaningen: undvik området

Flera fordon ska ha kört ner i slukhålet, och räddningstjänsten arbetade under tidig lördagsmorgon med att kontrollera och kartlägga det drabbade området.

– I nuläget är det fyra fordon, varav en buss, inblandade. Men det kan vara fler än så, säger Daniel Svensmark.

Räddningstjänst uppmanade trafikanter och allmänhet att undvika området. Enligt Fredrik Flyberg, vakthavande befäl vid polisen i Väst, är inte området säkert.

– Det är en stor yta som har rasat och det finns fortfarande en rasrisk. Omfattningen och skadeläget är i nuläget lite oklart, men det jag vet är i alla fall att tre personer har förts till sjukhus med lindrigare skador, säger Fredrik Flyberg.

Under lördagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det är ett område stort som sex fotbollsplaner som är berörda av raset.

– Det är ett skogsområde och där det ligger en Burger King, Preem och en affär, byggnaderna har blivit skadade, säger Henrik Gunnarsson, presstalesperson vid räddningstjänsten.

Trafiken leds om

Vägen är helt avstängd i båda riktningarna, och enligt Trafikverket leds trafiken om via väg 650. Även väg 649 mellan Stenungsund och Ucklum är avstängd då den ligger nära rasområdet.

ANNONS

Polisen hade stora resurser på plats och arbetade tätt med personal från räddningstjänsten.

– Vi vill säkerställa att det är inte finns fordon eller personer kvar där. Vi har helikopter och drönare i luften, säger August Brandt, polisens presstalesperson.

Ser ni risk för fler ras?

– Det är ingen information jag har fått. Jag har inte fått något expertutlåtande av någon. Därför tar vi höjd för att det kan hända igen. Vi ser gärna att allmänheten inte kommer till platsen av nyfikenhetsskäl, säger Brandt.

Experter från Trafikverket och Statens geotekniska institut är inkopplade för att undersöka raset, skrivet TT.

– Det ska dit geologer och allt möjligt, prognos är helt omöjliga att ge nu, säger Tomas Magnusson, trafikledare på Trafikledningscentralen Göteborg.

Västtrafiks buss i olyckan

Bussen som var inblandad var en ersättningsbuss för Västtrafik.

– Det var en buss för planerad tågersättning som körde tom, vi har ett tågstopp sedan innan. Det var alltså inga resenärer på bussen, säger Jonathan Nord-Ekfeldt, störningskoordinator Västtrafik.

Kollektivtrafiken leds om och påverkas endast med förseningar, meddelar Nord-Ekfeldt.

– Än så länge har vi gått ut med att det är förseningar. Så får vi se hur det artar sig, säger han.

ANNONS