Stort lyft för byggvaruhusen i corona-krisen

Byggandet går som tåget mitt i corona-krisen, något som byggvaruhuset XL-bygg i Kungsbacka kan bekräfta.
– Det slår alla våra förväntningar, säger vd Håkan Osbeck.

ANNONS
|

När det pratas om kriser i spår av pandemin är just nu byggbranschen ett av undantagen.

– Vi har inte haft så bra omsättning på årets tre första månader någonsin på 25 år, säger Håkan Osbeck.

Han tror att orsaken bakom det ovanligt stora ökningen är att corona-krisen tvingat fram ett annat levnadssätt hos människor.

– Det här bevisar att det behövs pengar för att bygga. Nu sparar man in på resor och man går inte ut och äter som man gjorde förr, då finns pengar till att bygga. Det är också många korttids-permitterade nu, de vet att de har jobbet kvar, och passar på att bygga nu, säger Håkan Osbeck.

ANNONS

Kungsbacka-butiken har funnits sedan 1992. I Fjärås har företaget ett lager, ett måleri och där produceras också takstolar och väggar. I måndags öppnade en ny butik i Mölndal, vilken Håkan Osbeck också är vd för.

– Det var Göteborg som lockade. Den här fastigheten i Mölndal var den som låg bäst till, säger han.

Håkan Osbeck säger att byggvaruhuset i Kungsbacka rullade på bra även innan krisen.

– Vi löser ju det mesta, en vanlig order tar mellan en och tre dagar, men det är ändå bra att ha en bra framförhållning, säger Håkan Osbeck, som ett tips.

Hur tänker du framåt om krisen blir långvarig?

– Kan inte byggföretagen räkna hem sina projekt, då blir det jobbigt för oss också. Men man brukar säga att om det är dåliga tider i landet, då går byggbranschen också dåligt. Så vi håller tummarna att vi inte hamnar i en byggsväng neråt.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungsbackaposten.se

XL-bygg AB

En rikstäckande kedja av cirka 70 fristående bygghandlare i Sverige, från Ystad till Kiruna. Tillsammans med kollegorna i Danmark och Norge bildar de Skandinaviens största bygghandelskedja. 

ANNONS