Intresset för fyrverkerier har skjutit i höjden i Kungsbacka den senaste tiden.
Intresset för fyrverkerier har skjutit i höjden i Kungsbacka den senaste tiden. Bild: Robin Aron

Stort intresse för fyrverkerier: ”Mer populärt i dag”

Intresset för fyrverkerierna verkar inte minska bland Kungsbackaborna. Det syns inte minst på försäljningen från förra året. Men samtidigt verkar intresset för en viss sorts produkt öka.
– Det är för att de är lätta att hantera och ger mycket effekt för lite pengar, säger Magnus Berentsen, vd för Festival Fyrverkeri i Kungsbacka.

ANNONS

LÄS MER:Så lyckas du hålla nyårslöftet att träna

2020 var ett speciellt år, oavsett om man pratar om restriktioner eller försäljning av fyrverkerier. Enligt Magnus Berentsen, vd för Festival Fyrverkeri i Kungsbacka, såldes det väldigt mycket fyrverkerier ifjol. Och intresset har skjutit i höjden.

– Jag tror det kan bero på att vi dels värdesätter traditionen, alltså firar nyår, dels kan det vara att det har blivit mer populärt med fyrverkerier som är tystare. Ett sista skäl är att det är fler som är hemma och firar nyår på hemmaplan, säger han.

Batterier ökar i intresset

Regelverket för fyrverkerier har stramats åt genom åren. Detta med hänsyn till säkerheten. Sedan 2002 har man också förbjudit försäljning av smällare och andra fyrverkeripjäser som smäller högt. Dock finns det vissa pjäser som får användas, men då krävs utbildning.

Sedan tre år tillbaka är också raketer och större airbombs förbjudna på marknaden. En airbomb är en typ av raket som innehåller en kula i ett cylinderformat rör som skjuts upp i luften.

LÄS MER:Kungsbackaborna minns sina sämsta julklappar: Startkablar och mekanisk tomte

Förbuden och det stramare regelverket har inneburit att nya trender har dykt upp.

– De mest populära är batterier, alltså pjäs med en antändning som ger många effekter. Det är för att de är lätta att hantera och ger mycket effekt för lite pengar, säger Magnus Berentsen.

Magnus Berentsen berättar att hela branschen lider av leveransproblem.
Magnus Berentsen berättar att hela branschen lider av leveransproblem. Bild: Privat

Leveransproblem

Som en följd av pandemin har flera försäljare märkt av en försening i leverans av fyrverkerier. Det är inte annorlunda för Festival Fyrverkeri men de har klarat sig bättre än andra, det berättar Magnus Berentsen.

– Det är ett problem för hela branschen men det är väldigt lokalt om jag ska säga så. För vi har klarat oss bra, vi har leveranser som kommer in, fortlöpande, säger han och tillägger:

LÄS MER:Populära butiken stänger efter fyra år på Kungsmässan: ”Jättetråkigt”

– För vår del betyder det att vi kommer fylla våra butiker även på nyårsafton, däremot finns det orter som inte klarar det.

Hoppas på att folk tar ansvar

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skadas ungefär 100 personer varje år så pass allvarligt att de behöver uppsöka vård. Många av olyckorna orsakas av att man konsumerar alkohol eller är inte lika uppmärksam.

– Det absolut viktigaste är att man läser bruksanvisningen och följer den och tänker på avstånd för lyckad nyårsafton, säger Magnus Berentsen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS