Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Storstjärnan Jonas Jerebko invigde basketträdet

Jonas Jerebko, Sveriges störste basketspelare genom tiderna, dunkade bollen i korgen och invigde basketträdet i Valand park på torsdagen.
– Självklart att jag ställer upp på det här, vi ska ha mer basket åt folket, säger Jerebko som spelat tio säsonger i nordamerikanska NBA-ligan.

Jonas Jerebko, som kommer från Kinna, blev 2009 den första svenska basketspelaren som värvades till världens bästa basketliga, NBA i Nordamerika.

Där gjorde han tio säsonger och spelade med Detroit Pistons, Boston Celtics, Utah Jazz och Golden State Warriors. En karriär som saknar motstycke i svensk basket.

Nu bor Jerebko i Kungsbacka och tog på torsdagen ett break i sommarschemat för att inviga det nya basketträdet i Valand Park.

Trädet döptes officiellt till Pirates-trädet, efter fadderklubben Onsala Pirates, och invigningen var en klockren och felfri Jerebko-dunk som fick jublande applåder av de församlade ungdomarna.

– Vi ska ha mer basket åt folket, säger Jerebko som hade med sig döttrarna Celine och Izabel.

Kan växa ännu mer

Den svenske storstjärnan hyllade Kungsbackas relativt unga basketklubb Onsala Pirates.

LÄS MER: Guldhuset förgyller stadsbilden – Valands finkvarter gör debut

– Jag bor här nu, jag trivs och det är självklart att jag ställer upp på detta. Basket är en sport som har alla möjligheter att växa här. Den är enkel, lätt att förstå och spela, allt man behöver är en boll och en korg, säger Jonas Jerebko.

Han tror att basketsporten har alla möjligheter att bli större i Kungsbacka.

– Se på sociala medier, där har ju high-lights blivit en grej som alla tittar på, säger han.

När Pirates-trädet var invigt blev det tjurrusning efter bollar, när de unga spelarna fick en första chans att köra lite one-on-one med varandra. Trädet, eller kanske mer korrekt, stolpen, samlar flera basketkorgar, på olika höjder, för att passa spelare av alla åldrar och olika längd.

Bra förebild

Henric Löfvenborg, sportchef i Onsala Pirates, var så klart nöjd med uppmärksamheten som den store basketkändisen drog med sig.

– Jonas är en fantastisk spelare och en kille som verkligen bjuder på sig själv. Han kan komma ner på våra träningar och när ungarna ser honom så är det high-five och ”tjena Jonas”. Han är en riktigt bra förebild för sporten, säger han.

Onsala Pirates bildades officiellt för 13 år sedan, efter en lång period då basketsporten gått kräftgång i Kungsbacka. Nu har intresset mer eller mindre exploderat, berättar Henric Löfvenborg.

LÄS MER: Piraterna från Onsala växer – öppnar ännu en basketskola

– Bara det senaste året, mitt under pandemin, så har vi fått ett 60-tal nya medlemmar. Det är så klart jättekul. Intresset för vår basketskola för de minsta fortsätter att vara stort. Basketskolan är ju vår återväxt, säger Henric Löfvenborg.

Kliver upp till ettan

Och trots klubbens relativa ungdom så börjar de sportsliga framgångarna växa till sig. Damlaget går i höst upp i division ett, den näst högsta serien i basket.

– Det är bara egna tjejer, egna produkter, det känns så klart jättespännande, säger Löfvenborg.

Basketträdet ligger i det som kallas Valand Park, alltså ytan innanför den pågående byggnationen i kvarteret. Förutom basketkorgarna, så finns både en boule-bana och en yoga-plattform. Hela den lilla parken betalas av Aranäs, som bygger kvarteret Valand.

LÄS MER: Onsala Pirates – på väg mot ettan

– Vi gör detta för att inte hela ytan bara ska vara en arbetsplats. Alla är välkomna till Valand Park, vare sig det handlar om basket, yoga eller boule. Vill man testa att spela boule, så är det bara att gå in på I love pizza, eller Gourmetkorv, de har bouleklot att låna ut, säger Jessica Wikestam, kommunikationschef på Aranäs.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.