Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Storsatsning på sjukhuset – kan gå från noll till tusen ögonoperationer om året

Regionen vill storsatsa på Kungsbacka sjukhus ögonklinik, som ska kunna gå från noll grå starr-operationer per år till tusen årliga ingrepp redan 2023. Förslaget kommer från sjukhusledningen, som vill att kirurgerna ska operera mer för att inte tappa skicklighet.
– Vi har gett klartecken att gå vidare med satsningen, säger regionpolitikern Tommy Rydfeldt (L).

Totalt handlar det om nästan 13 miljoner kronor som nu satsas på ögonsjukvården i Halland. Med pengarna ska antalet ögonoperationer ökas med nästan 2 000 ingrepp per år. Planen är att minst hälften av dessa ska göras på ögonkliniken i Kungsbacka, som då kan gå från noll ingrepp per år till tusen grå starr-operationer om året 2023.

Initiativet kommer från sjukhusledningen, som ser problem med att Halland skickat för många ögonpatienter på vårdgaranti till andra län. Förutom att det kostar dyra skattepengar så innebär vårdgarantin att region Hallands egna ögonkirurger får för lite operationstid. Idag gör varje ögonkirurg på Hallands sjukhus ungefär 250 operationer per år. Det räcker inte för att hålla skickligheten uppe, konstaterar ledningen för sjukhuset i en skrivelse till politikerna.

LÄS MER: Läkare gjorde tre felbedömningar – får arbeta kvar: ”Kunde ha dött”

”För att Hallands sjukhus ska kunna upprätthålla kompetens och hantera komplikationer behöver en kataraktkirurg göra 400 kataraktoperationer/år”, skriver sjukhusledningen, som nu föreslår att vårdgarantipengarna istället ska läggas på en förstärkning av den egna ögonvården.

Har gett klartecken

Politikerna gör tummen upp.

– Vi har gett klartecken att gå vidare med satsningen, och börja titta på lokaler och personal för en förstärkning av ögonkliniken på Kungsbacka sjukhus, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i region Hallands hälso- och sjukvårdsutskott.

I dag utförs ögonsjukvård framför allt i Halmstad och Kungsbacka. Tommy Rydfeldt menar att just Kungsbacka ligger bra till för att locka till sig kompetens i form av kvalificerade ögonkirurger.

LÄS MER: Röntgen på hjul kan snart bli verklighet

– Kommunens läge ger ju en bra rekryteringsyta för att hitta kompetenta medarbetare från hela Storgöteborgsområdet, säger han.

Vanlig folksjukdom

Katarakt är det medicinska namnet på det som i dagligt tal kallas grå starr, en ögonsjukdom där linsen grumlas, ofta på grund av ålder. Det är idag en av de absolut vanligaste ögonsjukdomarna i landet. Tillståndet kan förbättras med en operation, där ögats egen lins ersätts med en konstgjord som förbättrar ljusgenomsläppet och synen.

Enligt Rydfeldt hänger mycket av satsningen på att ögonmottagningens lokaler på Kungsbacka sjukhus kan hantera den planerade utökningen. I höst sjösätts dessutom en förstudie som ska titta närmare på en expansion av hela Kungsbacka sjukhus.

– Vi vet att en del av lokalerna är sedan 30-talet, andra är placerade i tillfälliga paviljonger. Förstudien ska titta på om det går att samordna verksamheter under samma tak och vilka lokaler som behöver bevaras eller vilka som kanske till och med behöver rivas. Kungsbacka är en expansiv kommun och vi vill satsa på vården i Kungsbacka. Det som är bra för Kungsbacka är bra för Halland, säger han.

Idag gör sjukvården i Halland cirka 1 200 kataraktoperationer per år. Om förslaget genomförs fullt ut kommer Hallands sjukhus att göra 3 000 ögonoperationer per år, en ökning med 1 800 ingrepp redan 2023.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.