Stormen Otto förväntas kulminera efter klockan 18 under fredagen.
Stormen Otto förväntas kulminera efter klockan 18 under fredagen. Bild: Jörgen Alström

Stormen Otto drar in över Västsverige

Under fredagen drar stormen Otto in över Västsverige. Längs med kusten förväntas vindbyar på uppemot 31 meter per sekund.
– Det blir som allra värst efter 18, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat en orange varning längs med kustremsan hela vägen från Helsingborg i syd till Kungälv i norr och det förväntas vindar på upp till 31 meter per sekund. Varningen gäller från fredag förmiddag till klockan 12.00 på lördagen.

– Det finns en orange varning längs med kustremsan, vilket är den näst högsta varningsgraden, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Hur ser det ut inåt landet?

– Där kommer stormen att avta något, men det kommer ändå kunna röra sig om vindar på uppemot 29 meter per sekund där. Så det blir busväder oavsett, Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS

När kulminerar stormen?

– Det kommer att vara som allra värst vid 18-19-tiden längs med kusten och något senare inåt landet, men det kommer att hålla i sig ända fram till runt klockan 02 i natt. Sedan kommer det att avta ganska fort, och under lördagen kommer stormen nästan helt ha passerat.

”Håll er inomhus”

Therese Fougman uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus och inte gå ut i onödan men också att se efter sina trädgårdar, uteplatser och balkonger efter lösa föremål.

– Man bör ta in eller surra fast lösa föremål så att inget flyger iväg och kanske skadar grannars hus. Sen så tänker jag väl att man inte ska gå ut i onödan och hålla sig inomhus. Sen är det ju inte så lätt att ta sig fram i så hårda vindar samtidigt som det kommer saker flygande.

Vilka fler risker ser du med stormen?

– Dels så kan det bli begränsad framkomlighet på vägar, i synnerhet på mindre skogsvägar där träd kan blåsa ner. Även inställda tåg, flyg och bussar. Jag tycker att man ska tänka ett varv extra och känna efter om man verkligen behöver bege sig ut ikväll.

Efter storm kommer solsken?

– Ja, det blir soligt efter stormen. Det kommer att klarna upp redan under natten och sedan ser ut som att solen får lysa både under lördag och söndag, säger Therese Fougman.

ANNONS

Tågtrafiken påverkad

Flera tågavgångar är inställda på grund av ovädret. Trafiken mellan Borås och Varberg är inställd från och med klockan 16.00 på fredagen till och med 08.00 på lördagen..

Västtrafik hoppas kunna ersätta de inställda tågen med buss.

– Man kan hålla sig uppdaterad via våra kanaler, säger Jonathan Nord-Ekfeldt på Västtrafik.

ANNONS