Storbrand i flerfamiljshus i Lindome – fyra till sjukhus

Under natten larmades räddningstjänsten till en brand i ett flerfamiljshus i Lindome. Branden, som av polisen rubriceras som grov mordbrand, spred sig till flera våningar och fyra personer har förts till sjukhus. Först på söndagsförmiddagen väntas räddningstjänsten kunna lämna platsen.

ANNONS
LocationLindome|
|

Det var vid 01.30 som räddningstjänsten larmades till ett flerfamiljshus på Tåbrovägen i Lindome. När de anlände till platsen brann det på utsidan av byggnadens första våning, sedan spred sig elden uppåt och över mot taket.

Branden ska ha startat i en trappuppgång och sedan spridit sig till vinden. Därifrån tog den sig sedan till ytterligare trappuppgångar.

Vid sjutiden på lördagsmorgonen arbetade räddningstjänsten fortfarande på platsen med upp till 35 man. Branden uppges vara under kontroll i den mån att den inte sprider sig, men släckningsarbetet har ännu ingen prognos kring när det kan vara klart.

– Det brinner fortfarande och vi kommer arbeta på platsen hela förmiddagen, säger Lotta Molander, larm-och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, på lördagsmorgonen.

ANNONS

Vid lunchtid på lördagen kunde räddningstjänsten konstatera att de kommer arbeta på platsen hela dagen.

Fyra personer till sjukhus

Fyra personer har blivit förda till sjukhus varav två med allvarliga skador.

– En är rökskadad och den andra har har fått fallskador, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

De andra två personerna skadades lindrigt. Polisen anlände till platsen vid 01.43 och har nu spärrat av brandområdet. Under natten fick flertalet personer evakueras från sina hem.

– Fastigheten är utrymd och man har öppnat upp församlingshemmet i närheten där de kan vistas under tiden, säger Hans-Jörgen Ostler.

Det brandhärjade huset är ett tvåvåningshus med källare. När Mölndals-Postens reporter anländer till platsen vid niotiden ligger röken fortfarande tät i området.

– Det är vattenslangar dragna precis överallt och det är minst ett tiotal räddningsfordon som fortfarande är kvar på platsen. Två stycken arbetar med lift och släcker ovanifrån, säger Martin Björklund, reporter.

Svårsläckt brand

Enligt Stefan Karlsson, räddningstjänstens insatschef på plats under lördagen, ska flera lägenheter vara totalskadade. Strax efter tio brann det fortfarande i byggnaden som är svårsläckt då den enligt räddningstjänsten har en träkonstruktion.

– Vi har haft en besvärlig insats, branden är svårsläckt eftersom huset har en besvärlig konstruktion med mycket luftspalter på vinden där brandgaser lätt kan sprida sig, säger Stefan Karlsson.

ANNONS

Under lördagsförmiddagen har räddningstjänsten sågat upp två begränsningslinjer i taket som ska förhindra att brandgaserna sprider sig.

"Kommer ta hela dagen”

Från en lägenhet har räddningstjänsten lyckats få ut viktiga mediciner och i en annan har en katt eftersöks men inte påträffats. Den antas ha tagit sig ut på egen hand.

Det finns heller inga tecken på att någon person befinner sig kvar i byggnaden.

Vid räddningstjänstens avstämning vid elvatiden på lördagen fanns fortfarande ingen prognos när branden kan vara släckt.

– Det här kommer att ta hela dagen, vi kan inte svara på när vi kan vara klara, säger Stefan Karlsson.

Utreds som grov mordbrand

Strax före klockan fem på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll. Släckningsarbetet fortgår men räddningstjänsten har kunnat minska antalet resurser på plats.

Ingen av hyresgästerna i flerfamiljshuset kommer att kunna återvända till sina hem under lördagen.

Enligt insatschef Stefan Karlsson kommer räddningstjänsten vara på plats till klockan 10 på söndagsförmiddagen, då polisen kan ta vid. Då kommer också två uppgångar att öppnas och boende i dessa kommer att kunna återvända.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand. På söndagen väntas polisen kunna inleda en teknisk undersökning på plats för att försöka fastställa vad som kan ha orsakat branden.

ANNONS

– Be mig inte spekulera kring några orsaker, det får polisutredningen visa senare, sa insatschefen Stefan Karlsson under ett informationsmöte i församlingshemmet på lördagseftermiddagen.

ANNONS