En tredjedel av sjukvårdens personal i region Halland testade positivt för covid-19 i vecka 27.
En tredjedel av sjukvårdens personal i region Halland testade positivt för covid-19 i vecka 27. Bild: Jenny Ingemarsson

Stor ökning av covid – en tredjedel inom vården testar positivt

Antalet sjuka i covid-19 har ökat nästan dubbelt så mycket i Hallands län, enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Trots att symptomen är milda för de flesta, påverkas sjukvårdens personal av ökningen.

ANNONS
|

Under våren har smittspridning av viruset minskat. Restriktioner har hävts, många har återvänt till arbetet och livet är närmast som vanligt igen för många Kungsbackabor.

Men de senaste veckorna har fallen ökat markant, särskilt i Halland. Trots ökningen, är det ingenting gemene man behöver känna någon större oro inför.

– Ökningen ligger fortfarande på så pass låga nivåer. Men det är mer problematiskt för sjukvården, eftersom vårdpersonal måste stanna hemma vid förkylningssymtom, säger Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare på Hallands sjukhus.

En tredjedel testar positivt

I dag är det i första hand vårdpersonal som testar sig för covid-19 och där visar statistik från regionen att en tredjedel av all personal med förkylningssymtom testat positivt.

ANNONS

– Ökningen som man sett beror troligtvis på att vi inte håller samma avstånd som tidigare, är ute och reser på semestern och att den nya varianten av omikron BA.5 verkar vara mer smittsam, säger Sandra Samuelsson.

Tidigare i veckan återinfördes kravet på munskydd för vårdpersonal för att skydda patienterna. Det finns inte längre något krav på att patienter måste bära munskydd, men det erbjuds fortfarande – handsprit likaså.

– Munskyddet är till för att skydda patienterna från oss, inte för att skydda personalen.

Fler doser i höst

Det kommer i höst komma ännu ens vaccindos för utsatta grupper, för att utöka skyddet mot viruset.

– Vi tror att vaccineringen är en anledning till att vi har en annan sjukdomsbild än tidigare. Många är vaccinerade eller har vart sjuka i covid-19, därför har många mildare symtom.

LÄS MER:Högt tryck på akuten – begränsningar återinförs

LÄS MER:Ett fall av apkoppor i Halland: ”Inte potential att spridas”

ANNONS