Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Stor efterfrågan på hunddagis-platser

Under pandemin fick allt fler människor tid över, var hemma i större utsträckning och passade därför på att skaffa hund. Nu börjar samhället så sakteliga öppnas upp igen och hunddagisen runtom fylls snabbt.
– Många har nog inte tänkt på var hunden ska ta vägen när de måste gå tillbaka till jobbet igen, säger Emma Larsson, ägare till hunddagiset Lilla Tassen i Kungsbacka.

LÄS MER: Full action när Kungsbacka kommun ordnar helgaktiviteter

Ett hunddagis är precis som det låter, ett dagis för hundar. En plats för hundar att vara på medan husse eller matte jobbar. I och med att en hund helst inte ska vara ensam längre än sex timmar så är hunddagis ett alternativ för de djurägare som inte kan ta med sig hunden och har en åtta timmars arbetsdag.

På Lilla Tassens hunddagis är det under juli lugnt. Kungsbacka har drabbats av en värmebölja och temperaturen är uppåt 30 grader. Dagiset är för tillfället semesterstängt men ägaren Emma Larsson berättar att det annars brukar vara fullt upp en vanlig dag.

– I dagsläget har vi 43 hundar som går här på dagiset, säger Emma Larsson.

Minst en förfrågan i veckan

För Emmas del har hon märkt av att efterfrågan på dagisplats för hundar ökat markant. Hon berättar att hon får minst en förfrågan i veckan och att väntelistan på att få en plats bara blir längre och längre.

– Vi har haft högt tryck egentligen hela våren men främst nu under juni och juli, säger hon.

Varför det är så tror Emma beror på att när pandemin var som värst, kände många att man hade tid och möjlighet att ta hand om en valp, vilket också gjorde att allt fler skaffade hund.

– Sen kanske man inte har planerat för vad man ska göra när man går tillbaks till jobbet igen.

Hon förklarar att en annan orsak till det höga trycket, parallellt med de hundarna som kom under pandemin, är att allt fler också blivit medvetna om att det finns hunddagis.

Inskolning för alla hundar

Alla hundar på Lilla Tassens hunddagis går på inskolning innan man börjar. Bild: Alva Carlsson
Alla hundar på Lilla Tassens hunddagis går på inskolning innan man börjar. Bild: Alva Carlsson

Många dagis har begränsningar på hur gammal en hund måste vara för att få börja på dagis, men på Lilla Tassen har man inte det. De har istället valt att låta ägaren i samråd med personalen avgöra när hunden känns redo för att börja.

– Vi har alltid en inskolningsperiod, där man lämnar hunden cirka fyra timmar, och sen har vi en dialog med hundägaren därefter. Vi har haft vuxna hundar som inte alls har klarat av miljön som är här på dagiset, medan fyra månader gamla valpar klarat det utmärkt.

LÄS MER: Kungsbacka kommun gör lex Sarah anmälan – orosanmälan blev liggande i tio dagar

Så det påverkar inte så unga valpar att komma till dagis? Man skulle kanske inte lämna bort en fyra månaders bebis exempelvis?

– Jag upplever att valparna nästan är bland de enklaste att ha på dagis. För de tycker allting är roligt. De är lika glada när de kommer, som när de leker och när de går hem. De tycker nog inte att det är så jobbigt.

Kan få stressbeteenden och separationsångest av ensamheten

Emma ser en risk i att de hunddagis som finns kan bli överfyllda och att både hundar och personal inte klarar av miljön, och för hundarna som inte får en plats på dagis riskerar de att bli ensamma alldeles för länge.

– Om man lämnar hunden ensam för länge kan den utveckla stressbeteenden som till exempel bita på saker eller kissa inne. Hundar lider också ofta av separationsångest och därför bör man tidigt vänja hunden vid att man går ut, stänger dörren och går in igen utan att göra en stor affär av det.

– Om det är hundar som inte passar i dagismiljön av olika anledningar så brukar jag föreslå att man tar hjälp av dagmatte eller daghusse.

En skillnad Emma kan se mellan hundarna som var på dagis innan pandemin och de hundarna som börjat efter pandemin är att ”coronahundarna” är känsliga för att lämnas ensamma. Hon förklarar att det beror på att de blivit vana vid att vara hemma med matte eller husse.

– De har inte blivit bortlämnade till någon kompis eller fått ensamträning som är så viktigt för en hund. De hundar som har fått lära sig det och som varit här en tid ligger lugnt och vilar, och bryr sig inte att vi går runt här medan en del av de hundarna som har börjat nu sitter och piper och gnäller.

Olika dagis för olika behov: ”Många reser långt”

Många hundägare är också beredda att resa långt för att lämna hunden innan jobbet. Vissa pendlar tur och retur från Mölnlycke och andra åker från Varberg, Emma har också haft kunde som åkt tur och retur från Göteborg. Emma förklarar det som att hundägarna och hundarnas behov är olika och att inget dagis är det andra likt.

– Alla dagis är olika och vissa erbjuder till exempel hundsim och hundmassage medan vi erbjuder kurser, utfodring, rastning, aktivering och social samvaro med personal och hundkompisar.

För att få jobba ensam på ett hunddagis krävs djurvårdarutbildning eller hunddagisutbildning. Länsstyrelsen kräver dessutom intyg och tillstånd för att få starta upp en verksamhet. Emma Larsson har djurvårdarutbildning och har därmed kunskap om hundar och hur man till exempel sätter ihop en fungerande hundgrupp. Detta menar Emma kan vara en risk om personer utan kunskap eller utbildning öppnar upp dagis.

LÄS MER: Skabbrävar oroar – kan smitta hundar och katter

– Det kan bli en risk för både hundägare och hundar när personer utan kunskap tar emot hundar utan att veta deras ras eller individ, vissa individer kanske inte funkar ihop i grupp med andra exempelvis.

– Om man som hundägare funderar på att ha hunden någonstans på dagarna så bör man försöka hitta någon med kunskap eller utbildning som antingen har bara den hunden eller eventuellt en lugn och snäll hund till. Alternativt ett dagis där det alltid finns personal med utbildning, kunskap och erfarenhet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.