Stig hittar tillbaka till barndomen på äldreboendet

81-årige Stig Pettersson har en passion för infrastruktur och historia, men hans största intresse är tåg. Nu är modellbyggandet i full gång. Efter ett Facebookinlägg svarade personer från hela Sverige och ville skänka delar till modelljärnvägen.
– De är så snälla mot oss gamla, säger Stig Pettersson.

ANNONS
LocationFrillesås||

På Löftagårdens äldreboende i Frillesås byggs landskapet fram med björkar, stationshus och stenar. Men också det absolut viktigaste, tåget som snart kommer gå som på räls. Det är 81-åriga Stig Pettersson, eller ”Cykelstig” som han kallar sig, som återuppväcker barndomsdrömmen.

– Jag började bygga min första järnvägsmodell när jag var fyra år gammal. Det är fascinerande med tåg. Järnvägen finns i alla länder, det är det viktigaste vi har.

Stig växte upp i Gävle men intresset tog fart på riktigt när han flyttade till Anneberg, 24 år gammal och sedan blev flytten till Kungsbacka.

– Efter kriget byggdes järnvägen ut i Sverige, det fanns stationer överallt, förutom i Askersund, säger han.

ANNONS
Träden har Stig Pettersson sparat, han gjorde dem 1962.
Träden har Stig Pettersson sparat, han gjorde dem 1962. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Ulrik Munther vill få andra att våga tro på sig själva

”Redan flera som skänkt delar”

Sara Rutqvist, enhetschef på Löftagården, berättar att Stig hade berättat om sitt tågintresse och efter det tog idén fart om att bygga en modelljärnväg i allrummet vid entrén till boendet.

– Vi skrev ett inlägg i Facebookgruppen ”Modelljärnväg” och fick jättemånga svar. Det är redan flera som skänkt delar, personer från hela Sverige har hört av sig. Det är till och med folk som har ringt och undrar om man kan boka plats på boendet, säger Sara Rutqvist och skrattar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Nu finns det räls så det räcker och blir över, det kom till och med ett paket från Arvidsjaur med räls.

– Vi är väldigt tacksamma. Det är viktigt att man får leva som man gjort, att individen är i fokus. Sen när det lättar med coronarestriktionerna kommer vi kunna bjuda in barn och barnbarn här, jag tror de skulle bli förtjusta i det här, säger Sara Rutqvist.

Magnus Wollin har åkt till boendet för att lämna tågdelar till bygget. Han överlämnar räls, bilar och ett rött lokstall till Stig Pettersson.

– Får jag den med? Den var jättefin. Tack så mycket, säger han och skiner upp.

Magnus Wollin skänker bort räls, bilar och ett rött lokstall till Stig.
Magnus Wollin skänker bort räls, bilar och ett rött lokstall till Stig. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

Har sparat favoritloket

På en dag har Stig gjort klart en hel sida av fyra med räls och hus. Han pekar på träden som är en del av landskapet.

ANNONS

– Träden gjorde jag 1962 med en enklare ståltråd för att kunna göra grenar och löven är av plastmaterial. Björkarna är målade svart och vitt.

Han har några delar kvar från förr. Bland annat hans favorit lok, S-3/6 Bayern, ett mörkblått ånglok från Tyskland. Men det mesta har han gett till sitt barnbarn, som också delar hans intresse.

– Det håller män på mattan, de är inte otrogna eller går på krogen. De tänker bara på tåg, säger Stig och skrattar. Man får ju skoja lite också.

LÄS MER:Martin fick spela med idolen Svante Thuresson: ”Betytt mycket”

Äldre man som håller i ett modelltåg
Stig Pettersson har länge varit förtjust i infrastruktur och speciellt tåg. Bild: Ellinor Svensson

”Om några år kanske vi är flera stycken”

Förutom att bygga modelljärnväg tycker han och att teckna och skriva. Flera av hans verk har han satt upp runt byggandet. Han gillar att måla fåglar men också ”båtar som inte finns”. Men verken får flytta sedan när järnvägen ska växa.

– På den sidan ska jag bygga lite berg och klippor, de gör man i gips men det är det svåraste att göra. Det tar lång tid att lära sig det.

Just sidan intill väggen kommer han behöva hjälp med att göra, för dit kommer han inte med rullstolen. Men annars är det bra höjd för honom att kunna sitta och fixa med landskapet.

– Jag kan inte cykla längre, eller gå och jag är inte så stark, men jag har mina händer kvar, så det här kan jag sitta med. Tänk så många farbröder som hade velat ha det så här. Just nu är det bara jag som gör detta på boendet, men om några år kanske vi är några stycken.

ANNONS
ANNONS