Tjej håller i medalj.
Moa Nordlund Åman från Åsa är väldigt nöjd och stolt över sin andraplats i Sveriges yngsta mästerkock 2021. Bild: Ellinor Svensson

Starka känslor under finalen i Sveriges yngsta mästerkock

12-åriga Moa Nordlund Åman från Åsa slutade på en andraplats i TV4-programmet ”Sveriges yngsta mästerkock” på onsdagen. Men det var en rafflande final där två väldigt duktiga småkockar gjorde upp med sina paradrätter.
– Visst hade det varit roligt att vinna men det känns helt sjukt att ändå komma tvåa, säger Moa Nordlund Åman.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeÅsa i Kungsbacka|

Förra veckan gick Moa Nordlund Åman och Emma Karlsson Lohiniva från Luleå vidare till finalen. Det var glädjetårar efter en spännande semifinal där båda tjejerna briljerade med sina matkunskaper.

Under onsdagskvällen var det dags för den stora finalen där Moa och Emma skulle laga en femrätters med en personlig touch. Nervositeten fanns där även om Moa under programmets gång fått beröm för hennes otroliga lugn.

– Utåt sett har jag sett lugn ut men jag var ganska ofta nervös, men jag lurar mig själv att jag är lugn, säger Moa och skrattar.

En andraplats blev det alltså för Moa Nordlund Åman. Hon är nöjd över sin insats i tv-programmet, där hon dessutom fick göra upp i finalen mot den deltagaren hon kommit närmast under inspelningarna.

– Emma är jättesnäll och vi blev väldigt bra kompisar. Vi pratade med varandra om kritiken vi fick i finalen men det kändes jämt, det var svårt att veta vem som skulle vinna.

LÄS MER:Moa från Åsa tävlar i Sveriges yngsta mästerkock

”Det kändes sorgligt att det var slut”

I finalen var det många känslor som bubblade och i slutet kom allting på samma gång. Det bjöds på mat i högklassig kvalité och trots nervositet, stress och konkurrens peppade tjejerna varandra i finalen. Och de andra deltagarna stod på balkongen och hejade och peppade Moa och Emma under tävlingen.

– Jag grät mycket i finalen men det var för att jag visste att nu är det över. Det kändes sorgligt att det var slut för jag tänkte på alla jag lärt känna, alla personer ”behind the scene”, diskarna, sjuksköterskan och alla som hjälpt mig under programmet.

– Jag är inte besviken att komma på en andraplats, visst hade det varit kul att vinna men det är sjukt att komma två i Sveriges yngsta mästerkock. Jag är så nöjd, det var oväntat att komma med och jag trodde inte jag skulle stå i finalen.

Tjej håller medalj.
Moa Nordlund Åman med sin silvermedalj och kockrocken som hon fick under tävlingen. Bild: Ellinor Svensson

I programmet som pågått under åtta veckor har vi kunnat följa Moas väg mot en finalplats. Bland annat har småkockarna fått utforma en maträtt med alger och sjögräs som huvudingrediens, lagat mat med så lite matsvinn som möjligt och fått testa på att laga mat i ett storkök på en finrestaurang där före detta vinnare av tv-tävlingen ”Sveriges Mästerkock” var domare.

– Det var en väldigt häftig känsla att få laga mat i ett restaurangkök och få servera det till såna gäster som är så himla duktiga kockar. Där satt Catarina König, som vann decenniets mästerkock förra året, hon är en stor idol och jag inspireras av hennes mat och upplägg.

LÄS MER:Oscar från Kungsbacka gick till final i Årets Kockelev

”Skrattade, grät och hoppade tillsammans”

Moa Nordlund Åman berättar att hennes bästa minne var under semifinalen. Där fick hon en svår uppgift, att kopiera mästerkocken och domaren Danyel Couets rätt.

– Man märkte att det var en ny, svårare nivå och jag hade problem med mitt flarn som jag fick göra om två gånger. Men när de sa mitt namn, att jag kom vidare till final, det var helt sjukt. Jag och Emma bara stod där och skrattade, grät och hoppade tillsammans.

Hemma i huset i Åsa har familjen på onsdagen bänkat sig framför tv-finalen och mamma Malin Nordlund står för maten. Moa har lite svårt att släppa vad det är för mat mamma ska hitta på till kvällen. Resan i matlagningstävlingen för Moa är ett minne för livet.

– Det har varit så himla roligt att vara med i Sveriges yngsta mästerkock. Jag har blivit bättre på att laga mat och på att hantera stress. Det har varit så många olika känslor och jag ville aldrig att det skulle ta slut.

LÄS MER:Liane, 90, ställde politikerna till svars: ”Jag vill inte gå hungrig igen”

När Kungsbacka-Posten träffade Moa Nordlund Åman inför Sveriges yngsta mästerkock visade hon hur man gör vietnamesiska vårrullar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS