Stättareds get-yoga är rena familjenöjet: ”Tillför en extra glädje”

Stättareds get-yoga kan ha varit den första i Sverige. Nu är de inne på fjärde året, och yoga med getter fortsätter att vara ett av de mest populära inslagen på 4H-gården.
– Getterna tillför den där extra glädjen man inte får på annat sätt, säger yogaläraren Lisa Karinsdotter.

ANNONS
|

Get-yoga var från början något som dök upp i sociala medier, inte sällan på bild från yoga-samlingar framför kaliforniska solnedgångar. Men den minst sagt speciella yogaformen började snart dyka upp på andra platser också.

I Sverige var Stättareds 4H-gård snabba med att testa upplägget, och kan till och med ha varit några av de första i landet som erbjöd yogaformen.

Idag kör de fjärde sommaren, med både familjeupplägg, inklusive tid för get-gos, och mer traditionella yogapass, plus då ja, själva getterna.

Och intresset fortsätter att vara jättestort, berättar yogaläraren Lisa Karinsdotter.

– Från början var jag lite orolig att detta med get-yoga bara var ett jippo, men där fick jag ändra mig snabbt. Och jag upptäckte att det är precis det här som är yoga. Getterna är nyfikna, glada, tillfreds och framför allt, närvarande och de ger oss en genväg till precis det vi vill uppnå med yogan, säger hon, när vi träffas under det uppspända tälttaket i gethagen.

ANNONS

Ute i det gröna

Nu kallar hon get-yoga-passen på Stättared för ”de bästa jag haft”.

– Det är en ynnest att få leda de här yogapassen, det är sommar, vi får vara ute i naturen och getterna tillför den där extra glädjen vi inte kan få på annat sätt. Det blir en lekfullhet som är svår att nå utan getterna, säger Lisa Karinsdotter.

Lisa har precis avslutat ett familjepass. Under tältduken pågår det som Stättared kallar get-gos, när barn och föräldrar umgås med både killingar och vuxna getter. Killingarna knallar runt bland deltagarna, buffar med huvudet, kelar och nafsar lite på det mesta som går att knapra på. Just det där med att käka det mesta är ju getternas starkaste varumärke, tillsammans med en sällsynt imponerande klätterförmåga. Till exempel får Kungsbacka-Postens utsända hålla hårt i både kameraremmar och anteckningsblock inne i gethagen. Stättared rekommenderar yogabesökare att ”lämna smycken hemma då getterna gillar att nafsa på dessa” och förordar ”uppsatt hår, eftersom killingarna älskar att tugga på hår och skägg”.

Kul familjegrej

Familjen Henrik Ericsson och Emma Mårtensson från Onsala var på plats med sina tre barn.

– Det var nog egentligen jag som hittade på att vi skulle hit, som en rolig familjegrej och något att göra tillsammans. Det är lite träning och samtidigt är det ju jättemysigt att vara härinne under tältet tillsammans med getterna, säger Emma.

ANNONS

Både Emma och Henrik har prövat yoga förr, men aldrig med getter. Och de kan absolut tänka sig att göra det igen.

— Absolut, barnen tyckte också det var kul, och det är en jättekul grej att göra ihop, säger Emma.

– Det var helt grymt när de hoppade upp på ryggen och det är ju då man känner hur stel man faktiskt är i sin kropp, säger Henrik.

För att ha en killing som knallar omkring på ryggen var lite som att bli kliad på ryggen, tyckte han.

– Och det gillar jag. De är förvånansvärt mjuka i fötterna, inte alls hårda, som man lätt tror när man ser dem och det var riktigt behagligt, säger Henrik.

Bevarar lantraser

Get-yogan har kommit för att stanna, men getterna på Stättareds gård har en alldeles egen historia. Det berättar Alicia Rosvall, djurskötare på gården och side-kick under yogapassen.

– Våra getter hör till två gamla svenska lantraser, Jämtget och Göingeget, som numera klassas som hotade. Genom att ha dem här på gården hjälper vi till att bevara de ursprungliga raserna. Göingegeten är ofta lite ljusare, Jämtgeten har nästan alltid en mask i ansikten och ner över halsen, och en karaktäristisk mörkare täckning, ålen, ner över ryggen, säger hon, och klappar en av getterna som kommer fram under intervjun.

ANNONS

Getterna är omtyckta, inte bara av besökare på Stättared. Också personal och skötare charmas av de egensinniga djuren.

– Alla våra getter är sådana personligheter. Vi som jobbar mycket med dem vet att till exempel Justina kan vara väldigt envis, Bertil är lite stökig av sig och Börje är helt underbar, lugn och harmonisk. Det är nästan det roligaste med getterna, att de är sådana karaktärer allihop, säger Alicia Rosvall.

Get-yogan på Stättareds 4H-gård pågår lördagar och söndagar hela sommaren fram tills den 28 augusti. Under juli ges get-yoga också på tisdagar och mer detaljerad information finns att få via gårdens hemsida på nätet.

LÄS MER:Elbilsboom i Kungsbacka – Ingvar vill byta ut alla bilar i företaget

LÄS MER:Sluta lukta svett och öl – så undviker du myggen i sommar

LÄS MER:Romeo har äntligen hittat hem till sin Julia

ANNONS